Start van hoofdcontent

Politiek

nl

OIS: Nog altijd weinig bezwaar tegen opvang vluchtelingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 november 2015, 18.33 uur

Amsterdammers lijken weinig bezwaar te hebben tegen de opvang van vluchtelingen in hun buurt.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 435 Amsterdammers van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in opdracht van AT5. Gevraagd wat ze er van zouden vinden als er in Amsterdam een opvangcentrum voor ongeveer driehonderd vluchtelingen wordt gebouwd, zegt 59% hier achter te staan. Als het moet, dan moet het stelt 26%, liever niet meent 7% en nog eens 7% is helemaal tegen. 

Ook als het centrum in de buurt (op vijfhonderd meter of dichter bij) gebouwd wordt blijft 49% van de respondenten achter de bouw staan. 30% is neutraal en 21% zegt liever niet of is helemaal tegen. 

'Amsterdam hoeft niet meer te doen dan de rest'
53% van de ondervraagden vindt dat Amsterdam, net als andere gemeenten, zijn steentje bij moet dragen aan de opvang van vluchtelingen. Maar niet dat onze gemeente meer moet doen. 42% vindt dat Amsterdam wél meer moet doen. 'Jongeren (onder de 40) en hoogopgeleiden zeggen wat vaker dat Amsterdam iets extra's moet doen', concludeert OIS. 

Geen voorrang op de woningmarkt
Het beschikbaar maken van lege gebouwen vindt een overgrote meerderheid (89%) van de ondervraagde Amsterdammers een goed idee. Het delen van een woning vindt 36% een goed plan en 40% een slecht idee. Het voorrang geven bij woningtoewijzing stuit op veel weerstand: 68% van de ondervraagden vindt dit een slechte oplossing.

OIS noemt het opmerkelijk dat alle discussie in de media sinds begin september niet heeft geleid tot andere opvattingen bij Amsterdammers. Op dezelfde vragen kwamen in september ongeveer dezelfde antwoorden naar voren.

Stemgedrag
Tot slot is Amsterdammers gevraagd of ze, naar aanleiding van het vluchtelingenvraagstuk, overwegen op een andere partij te gaan stemmen. 8% is dit zeker van plan, 69% weet zeker van niet. De PVV en GroenLinks zijn de twee partijen die het vaakst kiezers bij andere partijen wegtrekken.