Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Groeiend aantal fietsers biedt enorme kans voor de stad'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 november 2015, 18.38 uur

Elke Amsterdammer kent het probleem: je fiets parkeren rondom Centraal Station. De gemeente zoekt al tijden naar een oplossing en misschien ligt die wel ondergronds. Daarom wordt in de 'Week van de stad' gekeken naar de kansen voor fietsen op het stationseiland.

'Er gaan steeds meer mensen fietsen en die hopen zich nu hier allemaal op. Het station is bijna af, dus nu wordt het tijd om een goede plek te maken voor de fietsen. Dat is een enorme kans om mee aan de slag te gaan', aldus Wouter Veldhuis van ideeënplatform Stad-Forum.

Zo wordt er gesproken over een ondergrondse fietsstalling aan de voorkant van het CS met plaats voor 7000 fietsen. Ook wordt er nagedacht over manieren waarop het drukke fietsverkeer rond CS beter geregeld kan worden. Bijvoorbeeld door de fietsers over het andere verkeer heen te laten gaan.

'Fietsers de lucht in, bijvoorbeeld in de dakgoot van het nieuwe station. Dat is eigenlijk ons idee. Met als bijkomend voordeel dat je op een hoogte zit, misschien ook kan gaan nadenken om het IJ over te gaan steken. Dat omzeilt het klassieke probleem, een brug over het IJ, waar laat ik de aanlanding? Maar die aanlanding is nu automatisch ontstaan, omdat dat de strategie wordt om het station op een interessantere en veiligere manier te passeren', legt stedenbouwkundige Eric Frijters uit.

Frijters: 'Het grote voordeel van het optillen van de fietsroute aan de achterkant van het station is dat je ook een nieuw entreeniveau hebt om fietsen te kunnen parkeren. We kunnen een parkeertoren maken die zowel op de begane grond als op niveau een ingang heeft. Je krijgt er dus bijna gratis een enorme uitbreiding van de capaciteit parkeervoorziening bij.'

Het zou vijf tot tien jaar duren om dit allemaal te realiseren. Tot die tijd blijft het dus sowieso gewoon een beetje proppen met je fiets.