Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Miljoenen winst voor Slotervaartziekenhuis met heroïnehandel'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 november 2015, 14.39 uur

Het Slotervaartziekenhuis maakt al jaren miljoenen euro's winst met de productie en distributie van heroïne. De drugs zijn bestemd voor verslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners krijgen toegediend.

Dit valt te lezen in een voorpublicatie van De Kraak van het Slotervaartziekenhuis, de avonturen van Aysel Erbudak van journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad), vandaag in Het ParoolEen dochterbedrijf van het ziekenhuis produceerde de heroïne in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, daar ontving het jaarlijks drie miljoen voor van het ministerie. De winst, één miljoen euro, ging naar het ziekenhuis maar werd altijd verzwegen.

In 2010 rees de vraag of de prijs van de heroïne niet te hoog was, in 2013 werd de prijs pas met 22 procent verlaagd. Ondanks de verlaging werd er alsnog een miljoen winst gemaakt door de 'heroïne-bv'. Dit gebeurde met medeweten van het ministerie, in 2012 werd er afgesproken dat het geld diende voor wetenschappelijk onderzoek.

De heroïne-bv stond onder leiding van Jos Beijnen, in 2010 werd er winst uitgekeerd aan een andere bv die voor een belangrijk deel in handen is van Beijnen zelf. Het ministerie stelt dat na deze winstuitkering 'nadere afspraken zijn gemaakt' waardoor dit niet meer mogelijk is. Beijnen heeft nog niet willen reageren. 

Een woordvoerder van het ziekenhuis kon woensdagmiddag nog geen inhoudelijk commentaar geven. 'Wij komen in de loop van de middag met een reactie'. Ook ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis wilde er niets over kwijt. 'Als de journalisten daarover schrijven zal het wel waar zijn, ik kan er echt niets over zeggen', aldus Erbudak.

 'Ongewenst verdienen'
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot noemt het 'bizar dat winst wordt gemaakt op een medische voorziening'. 'Heroïneverstrekking is een noodzakelijk kwaad, het is ongewenst dat daar op wordt verdiend.' 

Erbudak werd in maart 2013 vanwege conflicten ontslagen. Zij eiste daarna een schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro maar moest uiteindelijk zelf ruim 1,7 miljoen euro terugbetalen. Het gaat om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Zij is in mei dit jaar persoonlijk failliet verklaard op verzoek van het ziekenhuis.