Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouders en raad willen toch matching middelbare school

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 november 2015, 19.49 uur

Het is nog niet definitief gedaan met het matchingssysteem dat wordt gebruikt voor het plaatsen van leerlingen op middelbare scholen in de stad. Eind vorige maand werd werd bekend dat de scholen weer gaan loten, maar onderwijswethouder Simone Kukenheim vraagt de vereniging van schoolbesturen, het OSVO, om die keuze te heroverwegen.

Dat doet Kukenheim op gezag van de bijna voltallige gemeenteraad en 1400 ouders, die een petitie ondertekenden. Ze zijn voor een aangepaste vorm van matching, waarmee honderden kinderen meer op een voorkeursschool terecht kunnen komen dan afgelopen jaar het geval was. De petitie werd vandaag door een aantal ouders overhandigd tijdens een commissievergadering onderwijs, samen met een bos van 60 bloemen. Daarbij staat elke bloem symbool voor één van de 60 klassen met groep 8-leerlingen in de stad. 

Eind vorige maand werd duidelijk dat het OSVO af wil van het matchingssysteem, dat een jaar eerder werd ingevoerd. Bij dat systeem maken kinderen een top vijf met scholen van voorkeur, waarna de leerlingen aan de hand van een wiskundig algoritme worden gekoppeld. Afgezet tegen loting komen minder leerlingen op de school van eerste keuze terecht, maar zijn er ook minder leerlingen die helemaal buiten de boot vallen. Bij matching komt één procent van de leerlingen terecht op een school buiten de top vijf, bij loten is dat tien procent.  

Lees ook: Geen matchingssysteem meer, er gaat weer geloot worden

'Als we dit jaar geloot hadden, dan was minimaal 13 procent van de leerlingen terecht gekozen op een school waar ze niet bekend mee waren, waarvan ze de open dag waarschijnlijk niet eens bezocht hadden. Na matching moest slechts één procent naar een school die ze niet kenden. Waar kiezen we dan voor?', zegt Menno Grünewald, één van de ouders die pleit voor de verbeterde matching. 'Niet voor niets is er al jaren kritiek op het lotingssysteem, want er is gewoon een hele grote groep kinderen die verliest', zegt PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman. 

Volgens Kukenheim hebben beide systemen heel veel nadelen. 'Want wat je het liefst wil, is dat alle kinderen op een school van voorkeur terecht komen en daarom denk ik dat we heel goed moeten kijken wat we doen voor kinderen bij wie dat niet mogelijk is'. Scholenkoepel OSVO, die nu aan zet is, wilde vandaag opnieuw niet voor camera reageren. Op 25 november wordt in de raad over het onderwerp vergaderd.