Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemaskerde jongens wandelen door tunnel Noord/Zuidlijn en drinken bier

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 november 2015, 17.48 uur

'Een belachelijke actie', zegt woordvoerder Michiel Jonker van de Dienst Metro in reactie op een filmpje waarin enkele gemaskerde jongens op hun gemak door de tunnel van de Noord/Zuidlijn wandelen en bier drinken.

De 'avonturengappies', zoals ze worden genoemd, konden blijkbaar ongestoord van Zuid naar Noord lopen. 'Via de stations Europaplein, De Pijp, Vijzelgracht, Rokin, Centraal Station en vervolgens onder het IJ door en in Noord eruit. Ze zijn hier in totaal 4 uur geweest. Ze hebben vrolijk bier gedronken onder het 'zo goed' beveiligde Centraal Station.

Ze tonen trots hun t-shirts van het Amsterdamse kledingmerk Nuff Said, deze zette de video dan ook gretig de video op de eigen kanalen. 'Wij zijn niet verantwoordelijk voor de aan ons anoniem aangeleverde beelden. Wij hebben slechts de edit van de video & foto’s gedaan.' Dat het gevaarlijk is, beaamt de woordvoerder van Nuff Said ook. 'Maar gelukkig waren dit jongens met alleen een biertje en een camera.'

'Wij posten dit niet om mensen bang te maken, maar wel om iedereen er bewust van te maken dat de beveiliging in Amsterdam geen reet voorstelt. Toen we de beelden kregen, hebben we de mensen van de Noord/Zuidlijn niet ingelicht.'

De woordvoerder wilde overigens wel benadrukken dat de beelden voor de aanslagen in Parijs zijn opgenomen. De beelden zijn vandaag op Youtube geplaatst. Michiel Jonker van de Dienst Metro kon er niet echt om lachen. 'Wij vinden het een belachelijke actie, het is levensgevaarlijk. Wat een mafkezen!'.

UPDATE 16.45 uur:
De aannemer van de Noord/Zuidlijn overweegt aangifte te doen tegen de gemaskerde tunnellopers.