Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Cultureel programma rond EU-voorzitterschap gepresenteerd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 november 2015, 17.34 uur

Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 is Nederland voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In die maanden zijn veel Europese leiders regelmatig in Amsterdam te vinden. In het kader van dit voorzitterschap zullen er verschillende culturele activiteiten worden georganiseerd. Op de Kop van Java verrijst er tevens een tijdelijke campus.

Het programma heet Europe by People waarin zes maanden een veelheid aan activiteiten te doen zijn. 'We hebben een OnStage programma zoals we dat noemen, met een heleboel voorstellingen in hoofdzakelijk Amsterdam. Dan hebben we een andere onderdeel dat langs de muur van het vergaderterrein gaat plaatsvinden zowel online als offline we noemen dat The Wall en daar zijn beeldende kunstenaars aan het werk, maar daar is ook de mogelijkheid voor het publiek om aan deel te nemen bij te dragen tijdens de performance voor die muur', aldus cultureel intendant Marjo van Schaik.

Ook wordt er vanaf april een tijdelijke campus gebouwd op de Kop van Java. 'Daar zal een vierhonderdtal studenten afkomstig uit Amsterdam, maar ook de rest van Europa, samenwerken aan een aantal grote vraagstukken die te maken hebben met stedelijke ontwikkeling en mobiliteit. Wat we echt willen zeker op die campus is, daar is veel te doen en te zien, daar wordt gebouwd en kan je meebouwen het idee is dat het echt een werk en doe plek is maar waar ook nog weer wat te beleven valt. Het Over-IJ festival zal daar staan en we sluiten af met het Holland Festival en ook daar kan het publiek actief meedoen.'