Steeds meer hennepplantages in Amsterdamse woningen

Er worden steeds meer hennepplantages aangetroffen in Amsterdam. Dat blijkt uit cijfers van het stadsbestuur, die vandaag zijn vrijgegeven na schriftelijke vragen van het CDA en D66.

Dit jaar werden er tussen 1 januari en 1 juni 232 hennepkwekerijen ontmanteld in de regio waarin de Amsterdamse politie actief is (Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Uithoorn, Aalsmeer). In heel 2014 was dat 378 keer en in heel 2013 was dat ongeveer 320 keer.

Lees ook: Wietknippers verrast door politie-inval

Geschat wordt dat zo'n driekwart van de hennepplantages in een woning wordt aangetroffen. Een andere schatting is dat het in de helft van die woningen om een sociale huurwoning gaat. De gemeente sluit steeds vaker woningen na het aantreffen van een hennepplantage. In 2013 gebeurde dat nog 12 keer, in 2014 24 keer en in de eerste helft van 2015 was dat 38 keer. 

Branden
Door alle snoeren, schakelaars en lichten is de kans op oververhitting, kortsluiting en uiteindelijk brand groot. In de afgelopen vijf jaar zijn er bij 52 branden in de regio Amsterdam hennepplantages aangetroffen, bij zeker 40 ging het om woningbranden. Of er telkens een verband was tussen de hennepkwekerijen en de branden is niet bijgehouden. 

Naar schatting zet de politie ongeveer 4 voltijdbanen (6000 manuren) op jaarbasis in voor het ontmantelen van hennepkwekerijen.