Start van hoofdcontent

Stad

nl

Getuige in proces tegen Holleeder blijft anoniem

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 november 2015, 18.49 uur

Een getuige in het proces tegen Willem Holleeder die alleen bekend is als 'Q5' blijft ondanks protesten van Holleeder anoniem. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Q5 is ook een anonieme getuige in het grote liquidatieproces Passage. Maar Holleeder had geëist dat de getuige in zijn zaak niet de status van bedreigde anonieme getuige zou krijgen. De anonieme getuige Q5 heeft belastende verklaringen afgelegd. Volgens Q5 werden in 2005 in de Rotterdamse Baja Beach Club besprekingen gevoerd door criminele kopstukken, onder wie Holleeder, over uit te voeren huurmoorden.

De rechtbank heeft nu bepaald dat de getuige wel anoniem moet worden gehoord. Het liquidatieproces en de zaak tegen Holleeder zijn zo met elkaar verweven dat dit volgens de rechters voor de hand ligt. Ook geloven de rechters dat de situatie voor 'Q5' nog steeds bedreigend is.

Zussen
De zussen en ex-vriendin van Holleeder worden volgende week in het openbaar gehoord als getuigen in het hoger beroep van het liquidatieproces. Het gaat om Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog (ook weduwe van de geliquideerde crimineel Sam Klepper).

De vrouwen hebben belastende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij een aantal liquidaties in het criminele milieu. Holleeder wordt ervan verdacht de hand te hebben gehad in de dood van Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

De verklaringen van de vrouwen zijn ook belangrijk voor het grote liquidatieproces Passage. De zaak tegen Holleeder bij de rechtbank is echter gescheiden van het liquidatieproces bij het gerechtshof. Holleeder zou hebben samengewerkt met onder anderen Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de inmiddels geliquideerde Ali Akgün, die centraal staan in het liquidatieproces.