Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw pand voor Calvijn College: 'Iedereen zag het oude gebouw als een zwarte school'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 november 2015, 20.31 uur

Een mijlpaal vandaag voor het Calvijn College. De opening van een gloednieuw schoolgebouw aan de Pieter Calandlaan markeert een nieuw tijdperk.

De VMBO-school werd jarenlang gezien als het afvoerputje van Nieuw-West. Er kwam een nieuw onderwijsconcept en na tien jaar knokken staat er nu  een gloednieuw gebouw. Met grote lokalen, praktijk- en werkruimtes, een sporthal en een ontmoetingsplek. 'Ik denk dat als je zo'n gebouw krijgt als leerling, dat je je erkent voelt', zegt Jolanda Hogewind, directeur van het Calvijn College.

De leerlingen zijn inderdaad tevreden over het nieuwe pand. 'Ik vind het een heel mooi gebouw. Je kan er heel veel dingen doen. Je hebt een hele grote sporthal', vertelt een van hen. Een ander: 'Je voelt je fijner, omdat het mooier is geworden. En groter.' 'Iedereen zag het oude gebouw als een zwarte school', zegt een jongen. 'Het nieuwe gebouw praat iedereen over, ja, nieuw gebouw.'

Leraren vervangen
Hoe anders was het jaren geleden, waar de leerlingen het moesten doen met een verloederd gebouw uit de jaren 60, met spijbelende, agressieve leerlingen die radicaliseerden. Journalist Margalth Kleywegt schreef er het boek 'Onzichtbare Ouders' over. Dat zette een nieuwe aanpak in gang. Twee-derde van het lerarenteam werd vervangen en er kwam een nieuw onderwijsconcept en uiteindelijk een nieuw gebouw.

'Alleen in Nieuw-West staat geen mooie school en daar kan ik kwaad om worden', zegt Kleywegt. 'Juist hier, waar leerlingen een soort van achterstand hebben, hoor je de beste docenten en de mooiste scholen neer te zetten. Dan heb je ook straks geen problemen zoals in Molenbeek en Parijs. Daar ben ik overtuigd. Het zijn geen lieverdjes allemaal, maar daar gaat het niet om. Je hoort erin te investeren en niet weg te kijken.'