Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kritiek op tegelwand: 'Rotterdams oorlogsschip in Amsterdam gemakzuchtig'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 november 2015, 12.49 uur

Waarom een Rotterdams oorlogsschip schilderen op de tegelwand van de fietstunnel onder Centraal Station, als er tal van Amsterdamse alternatieven zijn? Gemakzuchtig, noemen historici Tim Streefkerk en Paul de Jong het kunstwerk in de onlangs geopende passage.

Het had zo mooi kunnen zijn: een tunnel onder Centraal Station waarmee de reistijd voor fietsers wordt ingekort en zij tegelijkertijd kunnen genieten van de geschiedenis van Amsterdam. Maar dan blijkt het pronkstuk op de beschilderde tegelwand ineens een Rotterdams oorlogsschip uit de gouden eeuw.

Lees ook: Fietstunnel Centraal Station geopend

'Jammer', noemt geschiedkundige Paul de Jong het resultaat. Ergens vindt hij het 'grappig' dat er een Rotterdams schip in de haven van Amsterdam ligt. Anderzijds hekelt hij de manier waarop Amsterdam een loopje neemt met de geschiedenis. Zo is het wapen op de achterkant van het schip aangepast. In plaats van het originele stadswapen (zie de foto hierboven), prijken daar nu de Amsterdamse Andreaskruisen. 'Geschiedvervalsing dus, of in ieder geval beeldvervalsing', vindt De Jong. 'Een beetje alsof je de vlag van een land aanpast omdat het zo toevallig beter uitkomt'.

Willekeurig schilderij
De Jong schreef samen met een collega-historicus Tim Streefkerk over het Rotterdamse schip in de passage op hun website. '[Want] wat ons hieraan stoort is niet louter de geschiedvervalsing. Dat komen we als historici continu tegen. Het gemak van de keuze is storend', schreven De Jong en Streefkerk vanochtend in hun ingezonden brief in de Volkskrant. 'Het lijkt erop alsof de besluitvorming niet meer is geweest dan: 'we pakken gewoon een willekeurig schilderij met een bootje en dat tegelen we in de tunnel'. We durven dan ook een korte selectie te geven van veel geschiktere én historisch kloppende voorbeelden voor de afbeelding'.

Bekijk de alternatieven hier op hun website, TimenPaul.nl.