Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nog geen besluit over behoud matchingssysteem scholen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 november 2015, 13.03 uur

Scholenkoepel OSVO heeft nog geen besluit genomen over de manier waarop achtste groepers aankomend schooljaar worden geplaatst op middelbare scholen. Tijdens een ledenvergadering vanochtend zou besloten worden of een betere versie van het matchingssysteem gehanteerd wordt of dat er weer geloot gaat worden.

'We zijn er nog niet uit', liet een woordvoerder van OSVO weten na de vergadering. De woordvoerder wilde geen verdere toelichting geven over waarom het besluit langer op zich laat wachten. Vrijdagmiddag praten de schoolbesturen verenigd in OSVO opnieuw.
 
Na een rumoerig verlopen plaatsingsprocedure afgelopen voorjaar, besloten de schoolbesturen in oktober weer af te stappen van het omstreden matchingssysteem. Er zou weer geloot gaan worden, maar wel met een beter systeem voor de kinderen die in de eerste ronde uitgeloot worden. OSVO zei daarover: 'nu wordt voor de uitgelote kinderen een nieuw systeem opgezet, waarin de gezinnen worden begeleid in het opstellen van een voorkeurslijst die uitzicht biedt op een passende school.'
 
Een groep boze ouders startte na dat besluit een petitie voor het behoud van het matchingssyteem. Die is inmiddels bijna 1800 keer ondertekend. Ondanks de teleurstellende resultaten van afgelopen jaar willen ze niet terug naar een lotingssysteem. In een betere variant van het matchingsysteem kunnen er veel meer kinderen op hun voorkeursschool worden geplaatst, menen zij. Terwijl met een lotingssysteem de kinderen die uitgeloot worden, onevenredig benadeeld worden, aldus de ouders.