Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente is 55 miljoen euro kwijt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 november 2015, 22.39 uur

Amsterdam is op zoek naar een bedrag van 55 miljoen euro. De gemeente is dit geld nog niet tegengekomen tijdens het opschonen van de boekhouding. De stad is bezig om 44 verschillende administraties samen te voegen tot één centrale administratie.

De hoofdstad houdt hierdoor rekening met een tekort van 8,7 miljoen euro op de stadsbegroting dit jaar. Het stadsbestuur verwacht overigens het geld volgend jaar weer 'terug te vinden’.

'De kans is groot dat we dit terugvinden maar de begroting maak je nu, vandaar dat we het bedrag nu moeten opnemen', aldus een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Udo Kock. 'Relatief gaat het om een bedrag van 55 miljoen op een begroting van 5,7 miljard. We hadden er rekening mee gehouden dat bij het proces van centralisatie dit zou kunnen gebeuren.'

Het budget voor de bedrijfsvoering bedraagt in totaal 1,3 miljard euro. Daarvan is 95 procent uitgeplozen en in dezelfde éénvormige boekhouding ondergebracht. Voor een bedrag van 55 miljoen euro moeten de boekhouders nog achterhalen in welke potjes dat zit.

Amsterdam brengt de gemeentelijke financiën op orde na een kritisch rapport van adviesbureau PwC en enkele foutieve betalingen. Daartoe is ook in januari een grote reorganisatie doorgevoerd en kent de gemeente Amsterdam voor het eerst één begroting, in plaats van zestien verschillende.