Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe noodopvanglocaties in Nieuw-West en Marnixstraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 november 2015, 18.06 uur

De gemeente gaat de noodopvanglocaties voor vluchtelingen opnieuw indelen, er zullen twee nieuwe, kleinere locaties worden ingericht aan de Schipluidenlaan en de Marnixstraat. In alle locaties worden maatregelen genomen om de privacy te verhogen, ook komt er meer ruimte voor activiteiten en worden veldbedden vervangen door normale bedden.

Dat schrijft burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad. In het voormalige Calvijn met Junior College aan de Schipluidenlaan (400 plekken) en het voormalige woonzorgcentrum Groenhof aan de Marnixstraat (350 plekken) wordt nieuwe opvang gerealiseerd. De omwonenden worden vandaag nog per brief geïnformeerd.

De opvang in het voormalige DWI-kantoor aan de Flierbosdreef in Zuidoost wordt afgebouwd naar 350 plekken. De locatie aan de Haaksbergweg wordt in de loop van december afgebouwd zal begin 2016 sluiten. De capaciteit van de voormalige gevangenis in de Havenstraat blijft met 200 plekken gelijk. 

1500 plekken
Er wordt nog naar een ruimte gezocht waar plek is voor 250 asielzoekers, daarmee zou de totale opvangcapaciteit van Amsterdam op 1500 plekken worden gehouden. Met de herschikking worden gezinnen, alleenstaande vrouwen en alleenstaande mannen verder van elkaar gescheiden. 

De ingreep is volgens de burgemeester nodig omdat de reguliere doorstroom naar duurzame opvanglocaties in het land nog niet op gang is gekomen. Bij de realisatie van de opvanglocaties in september werd uitgegaan van een maximale verblijfsduur van één week, voor sommige asielzoekers is dat inmiddels tien weken geworden.