Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks bang dat 55 miljoen niet terugkomt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 november 2015, 22.39 uur

GroenLinks is bang dat de zoekgeraakte 55 miljoen euro niet meer terugkomt, dat zegt raadslid Femke Roosma tegen AT5.

'We zijn al jaren bezig met deze operatie en we hebben het geld tot nu toe nog niet gevonden. Ik denk dat het geld allang is uitgegeven en dat zou echt een enorme blamage zijn', aldus Roosma. 

Lees meer: Gemeente is 55 miljoen euro kwijt

De PvdA zegt bij monde van Marjolein Moorman dat de partij al elke keer heeft gewaarschuwd: 'Ga niet te snel, doe dat heel erg zorgvuldig. Het is reorganisatie op reorganisatie en bezuiniging op bezuiniging. Dit zijn dan de financiële risico's die daarop kunnen volgen, en dat blijkt nu dus ook zo te zijn.'

'Geld komt wel terug'
Coalitiepartij D66 denkt dat het geld wel teruggevonden gaat worden. 'Wat we weten is dat het ergens in de begroting zit, maar dat het alleen als staartje van een hele grote operatie lastig was om dit ook op tijd terug te vinden', zegt raadslid Paul Guldemond. 

'Onderdeel van hetzelfde grote probleem'
Het is niet het eerste financiële probleem bij de gemeente. Twee jaar geleden werd er 188 miljoen euro overgemaakt naar ongeveer negenduizend Amsterdamse minima. Er bleek iets mis te zijn gegaan met de komma's, zei toenmalig wethouder Pieter Hilhorst. 'Dat mensen denken: daar gaan we weer snap ik wel. Maar het is nog steeds een onderdeel van hetzelfde grote probleem. De Amsterdamse financiën zijn niet op orde. Budgetten zijn vaak onduidelijk en dat probeert wethouder Kock nu op te lossen en dan kom je soms wat moeilijke knopen tegen', legt Guldemond uit.