Start van hoofdcontent

Stad

nl

Arabist Van Amerongen: 'Mocro Maffia is ISIS zonder vlag'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 november 2015, 11.06 uur · Foto: Flickr / Jayel Aheram

Onder de radar van politie en justitie groeide in Molenbeek (België) een groepje drugscriminelen uit tot meedogenloze terroristen. Zij joegen twee weken geleden in Parijs 130 mensen de dood in. Amsterdam waant zich veilig voor zo'n aanslag. Maar dat is niet terecht, waarschuwt arabist Arthur van Amerongen. Hij vergelijkt onze Mocro Maffia met ISIS, dezelfde groep 'maar dan zonder vlag'.

Dat er lijnen lopen tussen de Mocro Maffia in Amsterdam en criminele Marokkanen in België, is voor Van Amerongen 'evident'. De bloedige strijd in Nederland en België om een geripte partij cocaïne uit de haven van Antwerpen, maakt de banden tussen beide landen inzichtelijk.

'En met moslimextremisme is het eigenlijk niet anders. Over dezelfde aanvoerroutes waar voorheen vuurwapens en drugs naar Europa kwamen, komen nu de jihadisten'. Die lijn zou lopen van Tanger (Marokko) naar Madrid en via Parijs en Brussel naar Amsterdam.

Lees ook: Aalbersberg: 'Ik geloof niet in zwaarder bewapenen agenten'

Om de hoek bij Mohammed B.
Van Amerongen is een autoriteit. Hij woonde om de hoek bij Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, in Slotervaart en in Molenbeek, het hol van de leeuw. Daar schreef hij Eurabia, het verguisde boek over de islamisering van België dat jarenlang werd genegeerd. Vooral door de Belgen zelf. De drugsdealers van weleer zijn jihadisten geworden, zegt Van Amerongen. 'Criminelen die zijn bekeerd tot de radicale islam in de gevangenis. Want dat is de broedplaats van jihadisme'.

De criminelen uit Molenbeek komen naar Amsterdam en de criminelen uit Amsterdam gaan naar Molenbeek. 'En aangezien die groepen met elkaar in contact komen, waarom zou een aanslag dan niet kunnen gebeuren in Amsterdam? Het enige verschil is dat de mensen in Brussel armer zijn en dat het daar nog meer ontbreekt aan sociale controle'. 

'Maar wat maakt het uit?', vraagt Van Amerongen zich af. 'Voor een effectieve aanslag hebben kwaadwillenden niet meer dan tien mensen nodig'. Dat kan bijvoorbeeld een verzameling teruggekeerde Syriëstrijders zijn. 'Jongens die daar hebben leren schieten en zijn gehersenspoeld'. 

Lees ook: Oud-hoofdcommissaris: 'Je bent nooit klaar voor een aanslag'

Hofstadgroep
Als voorbeeld noemt hij de Hofstadgroep. Die zag hij ontstaan in zijn eigen achtertuin. Van Amerongen herinnert zich B. nog. Die waarschuwde moskeebezoekers voor de gematigde islam en leidde zo een groepje toehoorders naar zijn eigen woning. 'B. is voor zichzelf begonnen. Daar ontstond een radicale stroming van de islam'. Met de dood van Theo van Gogh als triest resultaat. 'De Hofstadgroep toont aan dat jihadisten meestal verstopt zitten achter de voordeur. En dat een kleine groep voor behoorlijke ellende kan zorgen in Nederland. En dat zijn vergeleken met Brussel nog maar kleuters'.

Mensen die zeggen dat een aanslag niet kán gebeuren, neemt Van Amerongen niet serieus. Het gebeurde immers ook al in Madrid, Londen, Kopenhagen en Parijs dus. Maar is er dan helemaal niets dat de gemeente Amsterdam hoop biedt, of waar de stad in ieder geval lering uit kan trekken? Inderdaad, zegt Van Amerongen. 'Er is niets goed. Ik schreef in 1991 verhalen over hoe het beter ging met de tweede generatie Marokkanen in Amsterdam. En weet je? Ik zat er helemaal naast. De stad zou in ieder geval meer blauw de straat op moeten sturen én de geheime dienst moet alle zeilen bijzetten. En verder moeten burgers vooral goed opletten'.

Zelf is Van Amerongen niet bang, zegt hij. 'Ook omdat ik niet de profeet beledig, maar zijn volgers'. Daarbij is Van Amerongen naar eigen zeggen een beetje paranoïde. 'En dan ben je iedereen altijd een stapje voor'.