Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mannen met moordplannen horen celstraf eisen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 november 2015, 18.53 uur

Tegen twee mannen, een 27-jarige Amsterdammer en een Zaandammer van 40, zijn vandaag celstraffen van 8 en 6 jaar geëist. Volgens het OM waren ze van plan een moord te plegen.

Het duo is begin juni aangehouden in de Zeilstraat in Zuid omdat ze in een gestolen auto reden. De Amsterdammer ging er meteen vandoor maar kon later worden aangehouden. Op de passagiersstoel lag een tas waarin duidelijk zichtbaar een wapen lag. Daarnaast vond de politie twee doorgeladen handvuurwapens waarvan er één voorzien was van een geluiddemper. Ook werd er munitie, benzine en een wc-rol gevonden.

Kogelwerend vest
Volgens het OM waren de twee mannen van plan iemand te doden. Zo beweert het OM dat de 27-jarige man de ander de opdracht had gegeven zwarte kleding aan te trekken, zijn mobiele telefoon, bankpas en ID-kaart thuis te laten en handschoenen aan te trekken. De Zaandammer zou daarna een kogelwerend vest hebben aangetrokken. Ook hebben ze verklaard dat de gestolen BMW na hun klus in ‘de fik zou worden gestoken’. De Zaandammer werd opgedragen samen met de Amsterdammer naar de Karperweg te rijden. Volgens de Zaandammer om iemand te ‘checken’ (in de gaten te houden). Volgens de Amsterdammer om een tas met wapens over te dragen aan een persoon.

Achtervolging
Aan de Karperweg ligt een waterpijpcafé waar in maart 2014 Mohammed El Mayouri is geliquideerd. In datzelfde café arriveerde in de nacht van 5 op 6 juni een donkere BMW, zo blijkt uit camerabeelden. Twee personen stappen uit, één van de twee vertrekt een uur later vanuit het café in de donkere BMW.  De gestolen BMW met daarin de Zaandammer en Amsterdammer volgt daarop de wegrijdende donkere BMW. 

'Liquidatie voorkomen'
Een politieauto ziet de gestolen BMW in de Zeilstraat rijden en geven de bestuurder een stopteken. De Zaandammer zet de auto aan de kant en de passagier slaat op de vlucht. Volgens het OM hebben ‘oplettende dienders door het staande houden van de gestolen BMW een liquidatie voorkomen’.

Patroon
In de reeks van liquidaties die afgelopen jaren in Amsterdam plaatsvonden, ziet het OM een vast patroon: daders rijden in gestolen auto’s, hebben zware vuurwapens bij zich, dragen donkere kleding, kogelwerende vesten en handschoenen en hebben middelen bij zich om de auto in brand te steken. Deze zaak past precies in dit patroon.

De 27-jarige Amsterdammer moet volgens de officier van justitie langer de gevangenis in omdat hij een leidinggevende rol zou hebben gehad. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Flickr / Brian Turner