Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Invaller Cerny doet Ajax hopen met late treffer: 1 - 2

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 november 2015, 00.14 uur · Foto: Gijs / Foto ingestuurd via AT5 Whatsapp (06-51190938)

Met dank aan een late treffer van Vaclav Cerny mag Ajax nog een klein beetje hopen op Europees voetbal na de winterstop. Het achttienjarige talent uit Tsjechië bezorgde zijn ploeg donderdagavond een zwaarbevochten uitzege op Celtic (1-2).

De ingevallen Cerny trof fraai doel in de 88e minuut. Ondanks zijn belangrijke treffer kan Ajax in de laatste speelronde Fenerbahçe, nummer twee in de poule, alleen nog achterhalen als het zelf van groepswinnaar Molde wint en de concurrent uit Istanbul verliest van het al uitgeschakelde Celtic.

Mike van der Hoorn hoorde pas vlak voor de wedstrijd dat hij mocht starten. Joël Veltman voelde zich te ziek om in actie te kunnen komen op het sfeervolle Celtic Park. Het wegvallen van de centrale verdediger was een nieuwe tegenvaller voor Ajax, dat ook al de geblesseerde Anwar El Ghazi, Riechedly Bazoer, Daley Sinkgraven en Thulani Serero moest missen.

Snelle openingstreffer
Van der Hoorn mocht zich de snelle openingstreffer van Celtic aanrekenen. Eerst verloor Nemanja Gudelj zijn tegenstander Callum McGregor uit het oog. De Schot kreeg vervolgens van Van der Hoorn alle ruimte om al in de vierde minuut te scoren (1-0). Het was niet het enige slippertje van de verdediger die twee jaar geleden overkwam van FC Utrecht. Hij zat wel vaker mis en mocht van geluk spreken dat Celtic niet vaker profiteerde.

Onnodig lastig
Zo maakte Ajax het zich weer eens onnodig lastig in een Europese wedstrijd. Want de koploper van de eredivisie voetbalde vooral in de eerste helft wel beter dan de thuisploeg. Het elftal van trainer De Boer had ook nog eens de pech dat een gelijkmaker van Viktor Fischer onterecht werd afgekeurd. De grensrechter oordeelde in de elfde minuut dat Amin Younes buitenspel stond. Dat was niet zo. Elf minuten later schoot Arek Milik de bezoekende ploeg alsnog op gelijke hoogte (1-1).

Tweede uitzege
In de tweede helft leed zowel Celtic als Ajax veel te veel balverlies. Celtic was met een schot van McGregor op de lat nog het dichtst bij een tweede treffer. Ajax verzuimde vooral iets te doen met de vele ruimte die het kreeg. Trainer De Boer probeerde in de slotfase iets te forceren met het inbrengen van de talenten Cerny, Donny van de Beek en een tweede centrumspits Yaya Sanogo. Younes raakte in de slotfase nog de paal, voordat Cerny wel raak schoot. Hij bezorgde Ajax pas de tweede uitzege in achttien Europese duels.