Start van hoofdcontent

Stad

nl

Inwoners Amsterdam vaakst slachtoffer criminaliteit

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 november 2015, 08.26 uur

Inwoners van Amsterdam zijn landelijk gezien het vaakst slachtoffer van criminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze vergeleken de huidige mate van criminaliteit met die van 2006.

In Amsterdam is 29 procent van de inwoners slachtoffer van criminaliteit. Dat betekent dat die mensen op de een of andere manier geconfronteerd zijn met een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict. Daar hoeft overigens geen aangifte van gedaan te zijn. In alle andere delen van het land ligt dat percentage tussen de 16 en 21 procent.

De mate van criminaliteit in Amsterdam is ten opzichte van acht jaar geleden wel gedaald. In 2006 lag het percentage nog op 41 procent, toen was Amsterdam ook al koploper ten opzichte van de rest van het land.

Hoewel inwoners van Amsterdam de grootste kans lopen om slachtoffer te worden van criminaliteit, lijkt dit niet bij te dragen aan het onveiligheidsgevoel. In Den Haag, Rotterdam, Limburg en Midden Nederland heeft 40 procent van de mensen wel eens een onveilig gevoel, dat is vrijwel gelijk aan het percentage in Amsterdam.

abc5media_image_1

CBS