Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zwarte Piet-demontranten willen aangifte doen tegen politie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 november 2015, 13.40 uur · Foto: Djogo Wijnruit

Demonstranten tegen Zwarte Piet zijn woedend op de politie en handhavers, omdat er tijdens een demonstratie in Reigersbos vanmiddag te hard ingegrepen zou zijn.

De demonstranten grepen de intocht van Sinterklaas aan om met borden en leuzen te protesteren tegen Zwarte Piet. Ook blokkeerden ze de Sinterklaas-stoet. 'Het was voor een ander misschien bedreigend, maar dat was het echt niet', zegt een van de activisten tegen AT5. 'De politie en handhavers kwamen dreigend naar ons toe. We zijn geduwd en geslagen.'

Lees ook: Opstootjes en protesten bij intocht Sinterklaas in Reigersbos

Reden voor de activisten om aangifte te willen doen. 'We zijn uitgescholden door de pro-pieten en er zijn pepernoten naar ons gegooid. Maar dat is normaal. De politie en handhavers hebben teveel geweld gebruikt. We zijn vanmiddag op het politiebureau langs geweest om aangifte te doen, maar dat kon nog niet. Ik verwacht dat er nog tientallen aangiftes worden gedaan.'

Een andere activist zegt dat op onderstaande video te zien is dat de politie hardhandig optrad omdat agenten de demonstranten wegduwden.

 

#KickOutZwartePiet vs 21st century minstrel blackface showDemonstrantors stop Saint Nicolas with blackface Zware Piets parade in predominantly black neigborhood Amsterdam Southeast (The Bijlmer) and police agressively pushes demonstrators.

Posted by Stop Blackface on zaterdag 28 november 2015

Een woordvoerder van de politie liet eerder vandaag weten dat de groep erg dicht bij kinderen kwam. Omdat de sfeer grimmiger leek te worden, besloot de politie in te grijpen. Een van de agenten is daarbij geduwd, er werd uiteindelijk niemand aangehouden.

Er is vanavond ook een video opgedoken van de groep demonstranten die aangifte wil doen.