Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Boekverfilming Publieke Werken: Vioolbouwer moet wijken voor Victoriahotel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 november 2015, 01.26 uur

Maandag gaat de film Publieke Werken in première. De film, gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom, vertelt onder meer het verhaal van de Amsterdamse vioolbouwer Walter Vedder, wiens huis moet wijken voor de komst van het Victoriahotel aan de Prins Hendrikkade.

Vandaag kon het publiek in boekhandel Scheltema al stukje van de film zien. Hoewel Amsterdam een prominente rol in de film speelt, vonden de opnames plaats in een grote studio in Hongarije, en nauwelijks in Amsterdam zelf. 'Het begint er eigenlijk mee dat het Victoriahotel er nog niet staat. Dus dan moeten zij eigenlijk dicht. En het is een van de drukste plekken in de stad, dus daar wil je eigenlijk ook helemaal niet zijn', zegt de regisseur.

Het verhaal speelt zich in 1888 af, maar de regisseur ziet duidelijke overeenkomsten met de hedendaagse maatschappij. 'Het gaat heel erg over de onzekerheid van mensen binnen de tijd waarin ze leven. De stad stond toen op zijn kop, de wereld stond op zijn kop. De industriële revolutie had in volle omvang plaats. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen nu denken, wat gebeurt er allemaal in de wereld en hoe verhoud ik me daartoe.'

Maandag is de premiere  en vanaf 10 december is de flm te zien in bioscoop.