Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Het zullen geen fijne dagen zijn voor Astrid Holleeder'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 januari 2017, 17.12 uur

De zussen en ex-vriendin van Willem Holleeder zullen morgen voor het eerst in het openbaar verklaringen afleggen. Ze zijn getuigen in het grote liquidatie-proces Passage. In hun getuigenissen schilderen zij Holleeder af als een levensgevaarlijke crimineel.

Astrid Holleeder bijt het spits af morgen in de rechtbank op Schiphol. Haar broer - met wie zij bewust een vertrouwensband zou hebben opgebouwd om informatie los te krijgen - zou haar over verschillende moorden waar hij opdracht voor gaf hebben verteld. Volgens misdaadverslaggever Paul Vugts zal het het zwaar zijn voor de familie om tegen Holleeder te getuigen, maar zijn de verklaringen ook erg belangrijk voor justitie.

'Ik denk dat het voor Astrid Holleeder morgen een hele moeizame dag wordt. Het is natuurlijk niet niks om tegen je eigen broer te moeten getuigen. En dan nu in het openbaar, met nog allemaal kritische vragen van alle kanten, dat zijn geen fijne dagen denk ik. Maar ja, ze moet er doorheen', aldus Vugts.

Veel waarde
De verklaringen, die de zussen en ex-vriendin al in 2012 aflegden maar begin dit jaar naar buiten kwamen, schetsen een manipulatieve en meedogenloze Holleeder, die zijn eigen zussen met de dood bedreigde. 'Er zijn veel verklaringen afgelegd tegen Holleeder, maar bijna allemaal door criminelen. Doordat bij de zussen en ex-vriendin geen enkel ander belang lijkt te spelen, zijn hun verklaringen veel sterker voor de rechtbank dan alle andere verklaringen.'

De verhoren zijn openbaar, maar de vrouwen zullen afgeschermd zijn zijn voor pers, de verdachten en het publiek.