Start van hoofdcontent

Stad

nl

Astrid Holleeder: 'Willem zei zelfmoord te plegen als hij levenslang krijgt'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 november 2015, 19.04 uur

Willem Holleeder heeft tegen zijn familie gezegd dat hij zelfmoord zal plegen als hij levenslang krijgt. Dat blijkt uit de slotverklaring van zijn zus, Astrid Holleeder.

'Het is heel zwaar dat je daar dan voor verantwoordelijk bent, als je daar verklaringen over aflegt die ervoor zorgen dat hij levenslang zou kunnen gaan krijgen', zei Astrid Holleeder in haar verklaring. 'Niet dat hij zelfmoord zal plegen hoor, eerst vermoordt hij ons.'

Lees ook: Emotionele Astrid Holleeder doet boekje open: 'Willem heeft ongezonde bloeddorst'

Het viel Astrid Holleeder maandag duidelijk zwaar te getuigen tegen haar broer. Ze verklaarde dat ze aan de ene kant heel emotioneel is om de slachtoffers, maar dat ze zich aan de andere kant een verrader voelt. Maandenlang probeerde ze haar broer details over liquidaties te ontfutselen, de gesprekken nam ze op eigen houtje op. Ze vertelde uitgebreid waarom ze deze rigoureuze stap had gezet.

'Aan de ene kant is ze heel kalm en legt ze heel goed uit hoe haar broer denkt en hoe hij manipuleert. Hoe hij mensen gebruikt voor zichzelf', vertelt onderzoeksjournalist Jan Meeus. 'Aan de andere kant valt ook wel op dat ze bij tijd en wijlen ook heel emotioneel is. Het verhoor is meerdere malen een minuut of dertig seconden onderbroken geweest, omdat ze bij zinnen moest komen en haar emoties onder controle moest krijgen.'

Dinsdag gaat het proces verder. Dan zal Sonja, de andere zus van Willem Holleeder getuigen. Vermoedelijk wordt dat ook een emotionele dag, want Sonja is de weduwe van Cor van Hout. Ook zal Sandra, de ex-vriendin van Willem Holleeder, aan het woord komen. Holleeder zelf staat vrijdag weer terecht in de rechtbank op de Parnassusweg.