Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verklaring Sonja Holleeder: 'Ik moest de schutters betalen die mijn eigen man doodschoten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 december 2015, 13.38 uur · Foto: Vlinderscrime.nl

Geld zou de belangrijkste reden zijn geweest voor Willem Holleeder om Cor van Hout uit de weg te laten ruimen.

Dit verklaarde Sonja, de zus van Willem Holleeder en de ex-vrouw van Van Hout, dinsdag in het hoger beroep van het grote liquidatieproces Passage. 

Lees ook: Emotionele Astrid Holleeder doet boekje open: 'Willem heeft ongezonde bloeddorst'

Nadat Van Hout in 2003 werd doodgeschoten zat Holleeder 'huilend bij me op de bank', verklaarde Sonja dinsdag. Later die dag kwam hij echter terug, om te vragen om geld van een erfenis. 'Hij liet mij de schutter die mijn man had vermoord betalen', stelde de zus van Holleeder. Na deze verklaring brak ze in tranen uit.

Sonja breekt. Ik moest van Willem de schutters betalen die mijn eigen man doodschoten. #Holleeder

— Mark Schrader (@markschrader) 1 december 2015 'Ik moest tossen om de dood van mijn kinderen'
Dat haar broer achter de moord op Van Hout zat was Sonja meer dan duidelijk. Hier over praten met de politie was echter levensgevaarlijk. Holleeder zou onder meer de kinderen van Sonja bedreigd hebben. 'Ik mocht tossen om de dood van mijn kinderen, wie het eerst zou gaan', stelde Sonja Holleeder dinsdagochtend. 

Toch was de moord op Van Hout uiteindelijk de reden dat Sonja en haar zus Astrid, die maandag al voor de rechter verscheen, naar de politie stapten. 'Het was een moeilijke stap, maar ik ben het verplicht tegenover mijn kinderen. Zij hebben geen vader meer en ik geen man', aldus Sonja. 

Verslaggever Mark Schrader doet dinsdag live verslag vanuit de rechtbank