Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ex-vriendin Holleeder: 'Hij bedreigde mijn zoon met de dood'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 december 2015, 18.59 uur

Willem Holleeder heeft zijn ex-vriendin Sandra den Hartog voorgehouden dat de moord op Sam Klepper is gepleegd door de verdachte in het liquidatieproces Dino Soerel. Den Hartog, weduwe van Klepper, heeft dat dinsdag verklaard bij het gerechtshof Amsterdam.

De vrouw is er overigens van overtuigd dat Holleeder heeft gelogen. Zij zegt zeker te weten dat Holleeder zelf achter de liquidatie zit van Klepper, met wie zij twee kinderen kreeg.

Sandra: Willem heeft in 2014 letterlijk gezegd: wat wil je nou met dat kankerkind van je? Ik laat hem net zo leggen als Sam. #Holleeder

— Mark Schrader (@markschrader) 1 december 2015

Lees ook: Verklaring Sonja Holleeder: 'Ik moest de schutters betalen die mijn eigen man doodschoten'

'Willem kwam na zijn dood als reddende engel die mijn problemen wel even kwam oplossen', zei Sandra. Ze kwam naar eigen zeggen bedrogen uit. Ze betaalde veel 'beschermingsgeld' omdat volgens Holleeder haar leven werd bedreigd door 'Jotcha' J., van wie Holleeder ook al had gezegd dat die achter de moord op Klepper in 2000 zou zitten.

Holleeder kwam met Soerel op de proppen, een tijd nadat hij er tegenover Sandra op had gezinspeeld dat hijzelf achter de moord op Klepper zat. 'Willem en ik hadden een keer ruzie, het ging over mijn zoon'. Volgens Sandra ging dat gepaard met veel geschreeuw en getier. Over Sandra's zoon, die hij 'teringjong' noemde, zou Holleeder toen hebben gezegd: 'Ik ga hem laten liggen zoals zijn vader'.

Sandra: het was een schock. Alsof je hart op de grond viel. Tot dan toe dacht ik dat iemand anders achter de dood van Sam zat. #Holleeder

— Mark Schrader (@markschrader) 1 december 2015

Later zei Holleeder volgens Sandra dat hij Sam Klepper niet had laten vermoorden. Maar zij zou een groot probleem hebben als ze het zou doorvertellen.

Lees ook: Emotionele Astrid Holleeder doet boekje open: 'Willem heeft ongezonde bloeddorst'

Sandra vertelde dinsdag net als eerder de zussen van Holleeder over zijn manipulatieve karakter en zucht naar geld. De vrouwen hebben verklaard over Holleeders vermeende betrokkenheid bij de moorden op zijn oude vriend Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Verslaggever Mark Schrader doet dinsdag live verslag vanuit de rechtbank