Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vermeende 'coke-killer' Flip S. blijft langer vastzitten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 december 2015, 14.50 uur

Flip S., de vermeende 'coke-killer' blijft langer vastzitten, in elk geval tot 9 februari. Op die dag wordt zijn zaak inhoudelijk behandeld. S. wordt verdacht van de moord op drie Britse toeristen, die om het leven kwamen na het gebruik van witte heroïne.Toch is de kans groot dat het Openbaar Ministerie in februari vrijspraak zal vragen bij gebrek aan bewijs voor de betrokkenheid van S. bij die incidenten.

Tijdens de zitting vroeg advocaat Gerald Roethof, die S. bijstaat, voor de vrijlating van zijn cliënt. Volgens de advocaat loopt de zaak al erg lang en is er geen sprake van vlucht- of herhalingsgevaar. Bovendien is S. vader en 'verwatert de band met zijn kind'. Ook noemde Roethof verschillende andere zaken, waarbinnen verdachte de inhoudelijke behandeling in vrijheid mochten afwachten.

Zelf vroeg S., die tijdens de zitting geen capuchon droeg, zoals tijdens eerdere zittingen wel het geval was, opnieuw om vergiffenis. 'Mocht u besluiten mij te schorsen, dan zal ik u niet teleurstellen', zei hij. De rechter ging echter mee met het OM, dat stelde dat het maatschappelijk belang in deze zaak zwaarder weegt dan het persoonlijke belang. 

Lees ook: 'Coke-killer' Flip S. verdacht van drie keer moord en twaalf keer poging moord

Toch is de kans groot dat het OM in februari vrijspraak zal vragen voor de moord op de drie Britse toeristen, omdat er te weinig bewijs is dat S. linkt aan het misdrijf. Geen van de toeristen die eerder met de coke-killer in contact kwamen, herkende S. als de man die hen de witte heroïne verkocht. 

Wel heeft S. eerder bekend dat hij het witte poeder aan de drie Deense toeristen heeft verkocht, maar hij ontkende geweten te hebben dat het om witte heroine ging. Al eerder vroeg hij de Denen om vergiffenis, maar ontkende betrokken te zijn bij andere incidenten. 

Lees ook: Getuigen herkennen coke-killer Flip S. niet

De 42-jarige S. meldde zich in april bij de politie, nadat hij zichzelf had herkend op beelden die door de politie verspreid waren. Op die beelden is te zien dat hij drugs verkoopt aan drie Deense toeristen op de Stadhouderskade. Zij worden later onwel, als ook zij witte heroïne gesnoven blijken te hebben. Later zou S. bekenen het witte poeder aan deze drie toeristen te hebben verkocht.

Bekijk hier een reportage in het programma Misdaad BV, met interviews met nabestaanden van de Britse toeristen

Waarschijnlijk vraagt OM bij de inh. behandeling vrijspraak voor de moord op 3 Britse toeristen. Er is te weinig bewijs. #cokekiller

— Mark Schrader (@markschrader) December 2, 2015