Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moskeeën in stad extra beveiligd na aanslagen Parijs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 december 2015, 13.16 uur

Moskeeën in de stad nemen na de aanslagen in Parijs extra veiligheidsmaatregelen. Dat blijkt uit een rondgang van AT5 langs een aantal van de gebedshuizen. Ze zouden daarvoor graag een financieel steuntje in de rug krijgen van de gemeente, maar tot hun teleurstelling blijft die uit.

De gevoelens van onveiligheid speelden al na de aanslagen in januari en na 13 november zijn die alleen maar weer toegenomen. Reden om de al genomen maatregelen nog weer een tandje op te voeren.

Maatregelen
Bij de Blauwe Moskee in Slotervaart zijn onder meer extra vrijwilligers aangenomen, legt Rachid Abouhrait van het bestuur van de moskee uit: 'Ook hebben we het sleutelplan aangepast en hebben we diverse beveiligingen doorgevoerd zoals extra camera's.' Ook bij de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Noord zijn er extra maatregelen genomen. Safeer Siddiqui van die gemeenschap kan niet zeggen wat. 'Maar we zijn zeker alert. En we hebben zeker maatregelen genomen', zegt Safeer Siddiqui.

Onbegrip
Volgens De Blauwe Moskee stuit de moslimgemeenschap wat dit betreft op nogal wat onbegrip in de Stopera. 'Mensen worden niet serieus genomen en dat steekt bij mensen van nou, je zit eigenlijk met twee maten te meten. Zij wel en wij niet en je verwacht een hoop van ons', zegt Abouhrait. 

Behalve begrip, willen de moskeeën ook dat de stad financieel bijdraagt aan hun beveiligingskosten, net zoals dat bij joodse instellingen in de stad gebeurt. Abouhrait: 'Kom ons gewoon tegemoet met iets, maar dat gebeurt helaas niet. Het kost geld, maar goed als je daar op gaat hameren dan is het heel snel van: "scheiding tussen kerk en staat".'

Joodse instellingen
Maar dat niet alleen. In een reactie zegt de stad dat zij afgaat op de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding die voor joodse instellingen een doorlopende, verhoogde en voorstelbare dreiging heeft afgegeven en voor moskeeën niet. Om die reden betaalt de gemeente wel mee aan de beveiligingskosten van bijvoorbeeld joodse scholen. Een keer heeft burgemeester Van der Laan zo'n verzoek gehad van een moskee. Maar die subsidieaanvraag werd afgewezen, omdat 'de locatie niet aan de criteria voldeed'.

De wat mystiekere Ahmadiyya Moslims in Noord willen overigens geen geld. 'Wel willen we een podium en deelnemen aan programma's om te vertellen wie wij zijn en waar we in geloven', zegt Siddiqui.