Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Gemeente moet meer geld uittrekken voor armoedebestrijding'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 december 2015, 18.40 uur

Het merendeel van de Amsterdammers vindt dat de gemeente meer geld uit moet trekken voor armoedebestrijding. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in opdracht van AT5. Wel vinden Amsterdammers dat er voor een uitkering ook een tegenprestatie mag worden geleverd.

Een op de vijf Amsterdammers leeft in armoede. Vandaar dat de gemeente deze collegeperiode 80 miljoen euro extra beschikbaar heeft gesteld om mensen met een laag inkomen, zoals ouderen en kinderen, te ondersteunen. 'Als het gaat om die specifieke doelgroepen, ouderen bijvoorbeeld, die bij een laag inkomen gratis van het OV gebruik mogen maken, dan zie je dat dit heel breed gesteund wordt. Iets vergelijkbaars geldt voor kinderen uit huishoudens met een laag inkomen die een computer krijgen als ze naar het voortgezet onderwijs moeten. Dat wordt ook breed gesteund', zegt Jeroen Slot van OIS.

Lees ook: Iets meer Amsterdammers leven in armoede

Amsterdammers staan dus ook achter een tegenprestatie voor mensen die bijstand ontvangen. 'Als ik of mijn niet werkt, krijgen we ook niks', zegt een voorbijganger tegen AT5. 'Iedereen die moet z'n bijdrage leveren. Dus dan kunnen die mensen dat ook', zegt een ander. 

Lees ook: Ruim helft van Amsterdamse jongeren heeft schulden

De meeste Amsterdammers vinden dat er van mensen met een bijstandsuitkering een tegenprestatie mag worden verwacht. Zo vindt ruim 70 procent van de Amsterdammers dat de uitkering mag worden teruggeschroefd als een bijstandsgerechtigde weigert de Nederlandse taal te leren. Toch heeft SP-wethouder Arjan Vliegenthart vorige week juist laten weten dat ondanks een nieuwe taaleis, die per 1 januari landelijk wordt ingevoerd, hij niet verwacht dat er Amsterdammers zullen worden gekort vanwege de nieuwe eis. 

Lees ook: Extra geld voor aanpak armoede

'Aan de ene kant is er door een grote groep Amsterdammers de ondersteunde eis dat mensen in de bijstand Nederlands leren', zegt Slot van OIS. 'Aan de andere kant wil dat niet zeggen dat daarmee elke maatregel voor elke groep even zeer ondersteund is of effectief is.'

AT5 besteedt deze hele week extra aandacht aan armoede in de stad. Vrijdagavond wordt de week afgesloten met een debat met onder andere Arjan Vliegenthart, Jette Klijnsma, Annemarie van Gaal en Paul Scheerder. Het armoededebat is vrijdag om 19.00 uur en 22.00 uur te zien op AT5.