Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uittocht Sinterklaas gepaard met demo tegen Zwarte Piet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 december 2015, 16.15 uur

Met het heerlijk avondje achter de rug, is het voor de goedheiligman tijd om weer af te zakken naar Spanje. Maar voordat hij met een helikopter van het Museumplein vertrekt, neemt hij een kijkje bij Rembrandts Nachtwacht in het Rijksmuseum. Ook de uittocht wordt aangegrepen voor een demonstratie tegen Zwarte Piet.

Op het plein staat een groep van zo'n 20 tegenstanders van Zwarte Piet. Ze dragen spandoeken met teksten als: 'Zonder Zwarte Piet' en: 'Racisme afschaffen doe je nu!'. De groep, die in het zwart gekleed gaat, roept verder teksten als: 'No more Zwarte Piet' en: 'Weg met Zwarte Piet'.  Daarnaast roepen ze ook dat burgemeester Eberhard van der Laan 'zich moet schamen'.

abc5media_video_2 

Even daarvoor, in het Rijksmuseum is alles nog rustig.  Onder andere burgemeester Van der Laan vergezelt de sint op zijn tocht door het museum. Bij het beroemde doek van Rembrandt staat men stil om nog een laatste maal dit jaar Sinterklaasliedjes te zingen. Vervolgens vertrekt de goedheiligman per helikopter vanaf het Museumplein naar zijn stoomboot.

abc5media_video_1