Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ambulance Amsterdam wil niet aan burgerhulpverleners bij hartstilstand

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 december 2015, 16.15 uur

Als het aan de Hartstichting ligt, gaat Amsterdam gebruik maken van Burger Harthulp, vrijwillige hulpverleners die slachtoffers van een hartstilstand reanimeren. Momenteel gebeurt dat hier, anders dan in veel andere gemeenten, nog niet. Volgens Ambulancezorg Amsterdam is het namelijk niet nodig.

Het gaat dan om mensen met een reanimatiediploma die zich registreren bij de meldkamer van de alarmdiensten. Als er iemand die zich in hun buurt bevindt een hartstilstand krijgt, ontvangen behalve de professionele hulpverleners ook zij een bericht. Een gebruikelijk scenario in veel gemeenten, maar niet hier in de stad. En dat is zonde, vindt AMC-cardioloog Ruud Koster. 'De consequentie is dat als de ambulance wat later is, om één of ander reden, er nu geen burgerhulpverleners zijn die de reanimatie alvast kunnen opstarten. Ik denk dat het levens redt als we gebruik maken van alle beschikbare mogelijkheden'.

Maar volgens Ambulancezorg Amsterdam is het niet nodig om van de burgerhulpverleners gebruik te maken. 'In de stad is de politie heel snel ter plaatse, die hebben een AED, waarmee het hartritme weer hersteld kan worden. Daarnaast zetten we ook de brandweer in, dus het is niet duidelijk of er meer winst is te behalen', zegt Pieternel van Exter, manager bij de ambulancedienst. Hoewel de hulpdiensten dus snel ter plekke zijn, denkt Koster dat er nog andere verbeteringen mogelijk zijn in de stad. 'Van alle AED's die beschikbaar zijn, hangt minder dan de helft beschikbaar voor burgers'.

Ook AED-instructeur Mario Snel is van mening dat die apparaten beschikbaar moeten komen voor burgers. 'Zeker wanneer de AED nog niet ter plaatse is, maar door de Burger Harthulp gebracht kan worden naar het slachtoffer. Dat gaat heel veel betekenen in de uitkomsten voor het slachtoffer, in de kans dat hij of zij overleeft'. Een AED is een draagbaar apparaat, waarmee elektrische schokken toegediend kunnen worden aan het slachtoffer van een hartstilstand. Zo kan een gestoord hartritme gestopt worden, waarna het hart weer in een normaal ritme kan gaan kloppen.