Start van hoofdcontent

Stad

nl

Artis-olifanten rouwen om dode Mumba

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 december 2015, 17.55 uur

Het lichaam van de maandag overleden Artis-olifant Mumba blijft een paar dagen in de stal liggen zodat de andere olifanten afscheid van hem kunnen nemen.

Artis heeft hiervan een foto geplaatst op hun website. Voor olifanten is het zeer belangrijk om afscheid te nemen schrijft de dierentuin: 'Het zijn groepsdieren die een sterke familieband hebben'. Als dit proces voorbij is kan autopsie worden gedaan om uit te kunnen zoeken wat de doodsoorzaak precies is van de 4 jaar oude Mumba.

De doodsoorzaak is nog niet zeker. Zondag was er nog niets aan de hand met Mumba. Ze at nog gewoon en oogde levendig. Op beelden van de nachtcamera in het verblijf is niets afwijkends te zien. Maar maandagochtend troffen de verzorgers Mumba aan met de kop omlaag en de slurf op de grond. Haar ogen waren waterig en ze wilde weinig eten. Verzorger Peter Bleesing is verdrietig: 'Op deze manier heb ik het nog nooit meegemaakt, het is heel ingrijpend.  Maar 'the show must go on', er zijn heel veel dingen die door moeten gaan. Zij het niet dat het heel heel bitter is'. 

Terwijl de arts een narcose voorbereidde om de olifant nader te onderzoeken, ging Mumba snel achteruit. Haar moeder Thong Tai en zus Yindee zijn de hele tijd bij haar gebleven. In de middag is Mumba enkele keren gaan liggen. Na de derde keer kwam zij niet meer overeind. Om 15.15 uur is ze overleden.

Mumba werd in juni 2011 geboren in Artis.

Artis