Start van hoofdcontent

Stad

nl

Coffeeshops vrezen te hoge druk door sluitingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 december 2015, 16.41 uur

Sinds de sluiting van meerdere coffeeshops in de stad is de druk op de overgebleven shops explosief toegenomen. Zelfs zodanig dat de Bond van Cannabisdetaillisten waarschuwt dat ze de klandizie niet meer aankunnen. Gevreesd wordt voor veel overlast, een toename in straathandel en meer gevaar voor de zogenaamde bijvullers, die de coffeeshop van de voorraad aanvult.

Waar ex-bijvuller Chris slechts  1 à 2 keer per dag de voorraad van een coffeeshop in het centrum aanvulde moeten drugsrunners anno 2015 veel vaker op pad.  'Ik heb twee kasten. Eentje voor kleding en eentje voor wiet. En daar stonden twee grote tonnen in. En die waren luchtdicht afgesloten zodat je er niks van ruikt', zegt Chris. 

Meer klanten niet altijd positief
Sinds de sluiting van meerdere coffeeshops hebben de overgebleven shops namelijk veel meer klanten over de vloer. Meer kopers klinkt positief, maar het tegendeel is waar. 'Ik zal niet ontkennen dat een onderneming natuurlijk blij is met meer klanten. Maar wij hebben een aantal randvoorwaarden waarvan overlast er ook één is. En je ziet dat het eigenlijk niet meer op een normale manier te behappen is', zegt Joachim Helms van de Bond van Cannabisdetaillisten.

46 coffeeshops gesloten
In 2014 waren er 220 coffeeshops in Amsterdam. Daarvan moeten er 46 dicht. Elf vanwege het afstandscriterium, negentien shops vanwege project 1012 en nog eens zestien door overtredingen. Het gevolg: lange rijen, klanten die voor de deur van de coffeeshop hun jointje moeten roken en veel overlast op straat. Helms: 'Coffeeshops moeten hierdoor hun interieur aanpassen. Dat ze bijvoorbeeld een aantal banken eruit halen zodat ze de hordes mensen naar binnen kunnen krijgen.'

Risico's voor bijvullers
Maar er zijn ook minder zichtbare problemen, zoals dus de toegenomen druk op de bevoorrading van coffeeshops. Shops mogen officieel 500 gram in huis hebben. Maar nu die voorraad er sneller doorheen vliegt moeten bijvullers steeds vaker op pad. 'Hoe vaker een shop bevoorraad moet worden, hoe groter risico de bijvullers lopen om bijvoorbeeld overvallen te worden of in de problemen te komen', zegt Joachim Helms. Chris heeft een keer een verhaal gehoord van een bijvuller die werd overvallen. 'Blijkbaar stond die jongen al weken te posten voor de deur. Dan weet je snel genoeg wie de bijvuller is. Want heel gek genoeg gaat het niet via de achterdeur, maar via de voordeur', zegt bijvuller Chris.

'We zitten nu wel op een punt dat het tot 'hier' gaat. Daarna kunnen we het niet meer goed regelen', concludeert Helms.

Bekijk hieronder de hele reportage

abc5media_video_1