Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Opnieuw financiële blunder gemeente: ruim 5 miljoen verkeerd overgemaakt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 december 2015, 19.26 uur

De gemeente heeft opnieuw een forse financiële blunder begaan. De stad heeft ruim vijf miljoen euro verkeerd overgemaakt.

Dit meldt het college woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om in totaal drie dubbele betalingen, die ontdekt werden bij het voorbereiden van de jaarrekening van 2015.

Het grootste dubbel overgemaakte bedrag (4.777.192 euro) ging naar een grote zorginstelling. Dit bedrag is inmiddels teruggestort. Ook werd er ruim vier ton dubbel overgemaakt voor de huur van een pand aan de Laarderhoogteweg. Van dit bedrag is bijna 280.000 euro terug bij de gemeente, de rest moet nog worden ontvangen. 

Tot slot werden vier facturen van een woningcorporatie dubbel betaald. In totaal werd 31.000 euro teveel overgemaakt. Met de corporatie is afgesproken dat dit geld 'op korte termijn' wordt terugbetaald.

'Onderzoek'
In de brief schrijft het college dat de drie gevallen momenteel nog onderzocht worden, maar 'dat het belangrijk wordt gevonden om de gemeenteraad nu al op de hoogte te stellen'. Na het kerstreces volgt meer informatie over de dubbel overgemaakte miljoenen.

Niet de eerste keer
Het is niet het eerste financiële probleem bij de gemeente. Twee jaar geleden werd er 188 miljoen euro overgemaakt naar ongeveer negenduizend Amsterdamse minima. Er bleek iets mis te zijn gegaan met de komma's, zei toenmalig wethouder Pieter Hilhorst. Vorige maand nog bleek dat de gemeente naarstig op zoek is naar 55 miljoen euro.

Amsterdam brengt de gemeentelijke financiën op orde na een kritisch rapport van adviesbureau PwC en de foutieve betalingen. Daartoe is ook in januari een grote reorganisatie doorgevoerd en kent de gemeente Amsterdam voor het eerst één begroting, in plaats van zestien verschillende.