Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente wil moslimdiscriminatie apart laten registreren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 december 2015, 19.25 uur

Rond de aanslagen in Parijs in januari en november zijn er veel meldingen van moslimdiscriminatie binnengekomen bij het Amsterdamse meldpunt Islamofobie. Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat het makkelijker moet worden om aangifte te doen voor moslims die denken gediscrimineerd te worden.

De telefoon rinkelde volop na de terreuraanvallen in Parijs. Blijkbaar zagen verschillende Amsterdammers er reden in om moslims te discrimineren. 'Rond de aanslagen in Parijs van afgelopen jaar, dus in november en in januari, rond die periode komen de meeste meldingen binnen. Moskeeën worden ook vaak beklad. En er worden veel dreigbrieven geschreven, dat krijgen wij ook heel vaak te horen', zegt Saida Derrazi, coördinator van het Meldpunt Islamofobie. 

Meldingen serieus nemen
PvdA-raadslid Sofyan Mbarki wil dat de aangiftebereidheid omhoog gaat. Slachtoffers van discriminatie moeten bij de politie het gevoel krijgen dat aangifte ook echt zin heeft. Mbarki: 'Mensen moeten aan de balie het gevoel krijgen dat er goed naar je geluisterd wordt. Dus ik denk dat het hem er niet alleen in zit dat de aangifte ook daadwerkelijk naar het OM gaat, maar ook dat je het gevoel hebt dat de aangifte goed opgenomen wordt en dat je serieus genomen wordt.'

'Moslimdiscriminatie apart registreren'
In de gemeenteraad is nu een initiatiefvoorstel aangenomen waarin wordt gevraagd of de politie moslimdiscriminatie apart wil gaan registreren. Volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte is er geen risico dat iedere groep straks z'n aangifteformulier wil. 'Je moet wel serieuze aanwijzingen hebben dat die groep een probleem heeft. Bij Joodse Amsterdammers is het al honderden jaren zo. Die worden heel vaak gediscrimineerd omdat ze Joods zijn. En wie zien nu bij moslims, dat blijkt uit veel onderzoeken, ook opkomen.'

Het is nog niet zover. Amsterdam is afhankelijk van landelijk beleid. 'De burgemeester gaat nu met minister Van der Steur praten over dat Amsterdam dat graag wil. En Amsterdam wil wel meer, maar de meeste dingen beginnen in Amsterdam en op een gegeven moment wil de hele wereld het. Homohuwelijk, coffeeshops. Dus ik denk dat dit ook een van die voorbeelden kan zijn', zegt Paternotte. Optimisme dus in de politiek,burgemeester Van der Laan kan aan de bak.