Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Februaristaking volgend jaar 75 jaar geleden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 december 2015, 16.56 uur

Het is in 2016 75 jaar geleden dat de Februaristaking plaatsvond. Om bij dit protest tegen de Jodenvervolging stil te staan worden er volgend jaar onder meer tentoonstellingen, theater en debatten gehouden.

Zo is er in het Bijlmer Parktheater de voorstelling STAAKT te zien. Op het Jonas Daniel Meijerplein is een fototentoonstelling te bezoeken en in de Balie worden debatavonden georganiseerd. 'Eigenlijk een nationale oefening in solidariteit en empathie waarbij gezworen tegenstanders met elkaar in gesprek gaan en zich in elkaars standpunt verplaatsen', zo licht projectleider Esther Gaarlandt toe.

Trams staan stil
Op 25 februari is het precies 75 jaar geleden dat er werd gestaakt, op die dag zullen dan ook de trams één minuut stilstaan. 'De rol van de trams was toen heel groot, doordat mensen het belletje niet hoorden, wisten ze dat er iets aan de hand was in de stad. Het gerucht had zich ook al verspreid dat er een staking georganiseerd werd om te protesteren tegen de Jodenvervolging. Dat was een moment om ook andere Amsterdammers aan te zetten om het werk neer te leggen', legt Gaarlandt uit. 

Thematiek op het heden betrekken
Met het jubileumprogramma hoopt de organisatie de thematiek van de staking op het heden te betrekken. 'Het ging om mensen die opstonden voor een ander en opkwamen voor hun medemens. Dat is ook in deze tijd relevant. Het is altijd goed om naar buiten te kijken en niet naar binnen te keren', zegt de projectleider.

Op 8 februari begint het speciale programma en duurt in totaal ruim twee weken.