Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Stadionverbod vrijgesproken Ajax-supporters 'schandalig'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 december 2015, 17.21 uur

Het is schandalig dat de tien Ajax-supporters, die zijn vrijgesproken van het bestormen van trainingscomplex De Toekomst, nog steeds een stadionverbod hebben. Dat zegt voetbaladvocaat Christian Visser. Begin van de maand vond de rechter de supporters onschuldig. Maar de ArenA mogen ze nog steeds niet in.

'Ik vind het onbegrijpelijk. Ze zijn vrijgesproken of de dagvaarding is ingetrokken. Dan is het echt niet normaal om een stadionverbod te handhaven', aldus Visser. Hij staat een groep Ajax-supporters bij, die voornamelijk worden verdacht van het forceren en vernielen van het hek bij De Toekomst. Fans liepen daar begin oktober naar binnen omdat ze geen supportershome meer hebben. Dat brandde in januari af.  

Van de 126 verdachte supporters kwamen 10 begin deze maand voor de rechter. Allemaal werden ze vrijgesproken. 'Er was in ieder geval onvoldoende bewijs om ze te veroordelen voor openlijke geweldpleging of lokaalvredebreuk. Dan is een stadionverbod niet op zijn plaats', zegt de voetbaladvocaat.

Het Openbaar Ministerie zegt tegen AT5 het stadionverbod te handhaven tot het hoger beroep. 'Voor alle personen (ook voor diegenen die zijn vrijgesproken) geldt dat ze verdachte zijn. Zodra het hof een beslissing maakt , zal de officier opnieuw de zaken beoordelen', aldus het OM in een verklaring. Visser zegt deze reactie onbegrijpelijk te vinden: 'Ze zijn niet voor niks vrijgesproken. Ze zouden tot het hoger beroep zeker de voordeel van de twijfel moeten krijgen.'