Start van hoofdcontent
nl

Wie wordt de Amsterdammer van het Jaar 2015?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 januari 2016, 15.05 uur

Ook dit jaar weer kiest AT5 de Amsterdammer van het jaar. Welke held, of helden, gaan er vandoor met de titel?

AT5 selecteerde tien kandidaten die, ieder op hun eigen manier, het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage leverden aan de stad. Van alle genomineerden maakte AT5 een kort portret. Deze portretten zijn hieronder te bekijken en hiernaast kun je direct je stem uitbrengen. (Mobiele bezoekers stemmen onderaan deze pagina.)

De winnaar van de verkiezing wordt op zondag 17 januari bekendgemaakt in de Stadsschouwburg. Wil je hier bij aanwezig zijn? Dat kan! Bestel je kaarten hier.

Nasir Higazi
Vrijwilliger bij daklozen-en vluchtelingenopvang Blaka Watra
 
7 dagen per week 12 uur per dag is Nasir Higazi te vinden bij De Regenboog, een steenworp afstand van het Centraal station, waar dagelijks vluchtelingen aankomen op doorreis naar Ter Apel. Hij vangt ze op, geeft ze te eten, maakt een bed voor ze op en voorziet ze zo nodig van een warme jas. Hij spreekt 9 talen, dus fungeert hij ook regelmatig als tolk. Daarnaast kookt hij voor Amsterdamse daklozen, repareert alles wat stuk is en houdt de voorraden op peil. Higazi is niet te stoppen. Hij doet het graag. Zelf vluchtte hij 28 jaar geleden uit Iran, zijn land was toen in oorlog met Irak. Hij werd zelf liefdevol opgevangen. Eindelijk kan hij nu iets terugdoen. En dat doet hij met alles wat hij in zich heeft.

Marc ter Haar en Pim Bedet
Initiatiefnemers Amsterdam City Swim
 
Het begon 5 jaar geleden kleinschalig: 14 vrienden zwommen de Hellespont in Turkije over om aandacht te vragen voor ALS, de dodelijke spierziekte waar hun goede vriend Weert-Jan Weerts aan leed. Inmiddels is al voor de 4e keer de Amsterdam City Swim gehouden waarbij 2500 zwemmers twee kilometer door de grachten zwemmen om geld op te halen voor onderzoek naar ALS. Dit jaar was er ook een City Swim voor kinderen en werd er een City Swim in New York gehouden. 'Emotie vanwege deze gruwelijke ziekte, waar veel mensen mee te maken hebben is een enorme drijfveer om mee te doen. Dat maakt het evenement zo indrukwekkend', aldus Ter Haar en Bedet. De deelnemers haalden dit jaar een recordbedrag van ruim 1,8 miljoen euro op. En daar is het ter Haar en Bedet om te doen. Hun doel is om uit te komen op een Seven City Swim gehouden in zeven grote wereldsteden. Ze gaan door tot er een behandeling voor ALS is gevonden. Dat hebben ze hun vriend Weert-Jan Weerts beloofd.

Niels Hansen, Martin Bolscher en Anne Simone Hofman
Redden op 27 oktober twee inzittenden uit een te water geraakte auto uit de Herengracht
 
Een aannemer, een bankdirecteur en een moeder van een 12-jarige zoon. Alle drie, afzonderlijk van elkaar zagen ze het gebeuren: een Range Rover met daarin twee mannen op leeftijd die zó de Herengracht inreed. Geen van de drie bedacht zich ook maar een moment en sprong het water in om de inzittenden te redden. En dat lukte, maar makkelijk was het niet en het water was ijskoud. Anne Simone: 'De bijrijder was door het dakraam op de auto geklommen, maar ik kreeg geen contact met hem, hij klampte zich aan me vast waardoor ik zelf kopje onder ging. Toen ik om hulp riep zei hij opeens dat hij kon zwemmen.' De twee mannen kregen met grote moeite het raam aan de bestuurderskant open en sleurden met al hun kracht de zwaarlijvige man uit de auto. Alle vijf raakten onderkoeld maar het liep goed af. Niels stond nog geen uur later alweer met een hamer in zijn hand om een kozijn uit de sponning te tikken. En op 27 oktober gaat het drietal ieder jaar de goede afloop vieren met een sprong in de Herengracht.

Sanderine van Odijk
Drijvende kracht achter duurzame hotspot De Ceuvel in Noord
 
Volgens Sanderine van Odijk kan het leven in de stad veel duurzamer. Zoals bij De Ceuvel, een voormalig industrieterreintje aan de Buiksloterham, dat is herontwikkeld tot een culturele hotspot. Samen met architecten en ondernemers wist zij van het voormalige indutrieterrein De Ceuvel een duurzame plek te maken. Druk bezocht door Amsterdammers maar ook door geïnteresseerde ontwikkelaars uit het buitenland. Alles bedacht vanuit een circulair systeem; bij De Ceuvel wordt niets verspild en is er nauwelijks afval. Alles wordt hergebruikt. De oude woonboten dienen als kantoor of cursusruimte, rioolwater wordt gezuiverd en van het afval uit het cafe-restaurant wordt binnenkort biogas gewonnen. Haar grote droom? Van Odijk hoopt dat door de laboratoriumfunctie van De Ceuvel, beleidsmakers, investeerders en bewoners zien dat het anders kan en dat er meer duurzamer wijken worden gebouwd.

Rabbijn Lody van de Kamp en Karima Belhaj
Oprichters van de Joods Islamitische Vriendenkring Salaam Shalom

Rabbijn Lody van de Kamp en de Marokkaanse Karima Belhaj richtten anderhalf jaar geleden met tien vrienden Salaam-Shalom op. Een culturele vriendenkring met een duidelijk doel: mensen met een verschillende achtergrond dichter bij elkaar brengen. In korte tijd sloten vele honderden Joodse en Islamitische Amsterdammers zich bij hen aan. Het uitgangspunt is vriendschap, want dat betekent interesse in elkaars cultuur en wederzijds respect. Salaam- Shalom organiseert lezingen, filmavonden en bijeenkomsten, zoals in januari dit jaar na de aanslag op Charlie Hebdo en de Joodse Supermarkt in Parijs. Na de bezetting van de moskee in Leiden in februari organiseerden ze een wandeling tegen anti-semitisme en moslimhaat waarbij bloemen werden neergelegd bij synagogen en moskeeën in Amsterdam. Ook liepen de vrienden van Salaam-Shalom mee in de optocht na de terreuraanslagen in november Parijs.

Marloes Coenen
Drievoudig kampioene mixed martial arts.

Als veertienjarig meisje fietste Marloes Coenen vaak via een fietspad door een bos naar huis en wilde zichzelf leren verdedigen. Het was het begin van - naast vriend en trainer Roemer - de liefde van haar leven: Vechtsport. Inmiddels is zij drievoudig kampioene Mixed Martial Arts en heeft een gym aan de Kostverlorenkade. Naast verdienstelijk vechten maakt Marloes zich hard voor een beter imago van de vechtsport. Want, zo vindt ze: "Deze prachtige sport moet uit het verdomhoekje."

Emmy van Woerden & Eva Robertson
Oprichters van de Zuidoost Kliniek

Patiëntvriendelijkheid. Dat is de rode draad in de Zuidoost Kliniek, in 2008 opgericht door gynaecologen Emmy van Woerden en Eva Robertson. Er is geen wachtlijst, wisselende behandelaar of onduidelijkheid. De twee willen zorg verlenen op een manier waarbij patiënten regie houden over hun behandeling. Zuidoost noemen ze een echt 'vrouwenstadsdeel' en in buurthuizen geven ze regelmatig voorlichting over bijvoorbeeld anticonceptie.

Michiel Eijsbouts
Filmer van 'de richel des doods' in de Marnixstraat

'De richel des doods'. Zo noemde Michiel Eijsbouts de stoeprand langs de Marnixstraat die zorgde voor veel ongelukken. Allemaal veroorzaakt door een slecht zichtbare verhoging langs het fietspad. Er viel zelfs een dode nadat een scooterrijder die onderuit ging, werd geraakt door een bus. Michiel kon het niet langer aanzien en kwam in actie. Hij zette een camera op de plek des onheils en maakt opnames van de valpartijen. Die beelden kregen nogal wat aandacht en zorgden uiteindelijk voor een geslaagde oplossing. De MarnixCam kon weer offline.

Lian Priemus
Zamelt hulp(goederen) in voor vluchtelingen via Facebook

Hulp mobiliseren via Facebook. Lian Priemus deed het voor de vluchtelingen in een sporthal in Oost. Met de groep ‘Wat is er voor vluchtelingen nodig in Amsterdam’ bracht ze degenen die wilden helpen in contact met de concrete hulpvragen. Van tandenborstels in de eerste dagen tot later activiteiten om de sleur van het wachten te doorbreken. Het platform dient inmiddels ook voor andere opvangplekken in de stad. Een aantal Syriërs die Lian in de sporthal leerde kennen, noemt zij inmiddels vrienden. Zij logeren regelmatig in haar tuinhuis om de drukte en het gebrek aan privacy van het kamp in Nijmegen te ontvluchten. Met hen werkt Lian nu ook aan een nieuw initiatief; een pand in Oost waar de buurt vluchtelingen kan ontvangen.

Maas de Goede & Jair Darnoud
Richtten op hun zestiende een eigen kledingmerk op

Gewoon doen. Dat is het motto van de zestienjarige Maas de Goede en Jair Darnoud. Samen hebben ze een eigen kledingmerk: Zw.art Amsterdam. Op een saaie zondag stuitte Maas op een app waarmee je designsweaters kon ontwerpen. Het resultaat deelde hij met Jair en die was meteen enthousiast. Hun merk was geboren. Ze zochten een producent in Pakistan, openden een webshop en hun kleding bleek aan te slaan. Eerst bij vrienden en kennissen, maar al snel ook daarbuiten. Inmiddels ligt het merk ook in een winkel in de Hallen. Wat de jongens betreft, is dit nog maar het begin. Ze willen hun merk uitbouwen én andere jongeren met goede ideeën inspireren om hun ideeën waar te maken.

Stemmen? Dat kan bovenaan deze pagina! Mobiele gebruikers stemmen hieronder: