Start van hoofdcontent

Stad

nl

De tien best bekeken video’s van 2015

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 december 2015, 12.00 uur

Van Krakaka tot het Maagdenhuis en van Zwarte Piet-protesten tot 'fuck de koning', dit zijn de tien best bekeken video's van 2015 op AT5.nl

En voor wie er na deze top tien nog geen genoeg van heeft: bekijk hier het programma Amsterdam in 2015 terug. Hierin blikken we met diverse gasten terug op het voorbije jaar. 

1) Opstootjes bij intocht Sinterklaas


Eind november 2015. In Reigersbos grijpen anti-Zwarte Piet-demonstranten de intocht van Sinterklaas in het winkelcentrum aan om hun ongenoegen te uiten over de aanwezigheid van ‘de karikatuur Zwarte Piet’. Het protest verloopt bepaald niet gemoedelijk en wordt zelfs even grimmig als de demonstrant dicht in de buurt van de aanwezige kinderen komen. De politie grijpt in, maar arresteert niemand.

2) Unieke Audi RS6 uitgebrand in parkeergarage Nieuw-West

Een unieke en vooral peperdure Audi RS6 wordt in oktober van dit jaar buitgemaakt bij een overval op de IJburglaan in Oost. De dieven, die schoten lossen als ze de auto buitmaken, komen ondanks de 1000 PK die de wagen onder de motorkap heeft niet ver. Later die nacht wordt de Audi teruggevonden in een parkeergarage in Nieuw-West. Helaas is er dan weinig meer van over.

3) Getuige schietpartij Oost: ‘Ik hoorde ‘krakaka’’

Vroeg in dit jaar spreekt AT5 met verschillende getuigen van een schietpartij in Oost. Een van de mensen die het vuurwapengeweld van dichtbij meemaakte is Stefano. De kreet ‘krakaka’, waarmee hij het geluid van een vuurwapen nadoet, wordt al snel een internethit. Remixes, t-shirts en zelfs spandoeken in de Arena laten niet lang op zich wachten…

4) Schade aan Maagdenhuis na studentenprotest

Een groep boze UvA-studenten neemt eind februari zijn intrek in het Maagdenhuis. De actievoerders houden het zes weken vol, maar dan grijpt de politie in. Als de actievoerders zijn afgevoerd en het stof is neergedaald wordt zichtbaar hoe het pand er aan toe is. Over wie er op moet draaien voor de aangericht schade wordt nog altijd gesteggeld.

5) OM vervolgt actievoerder na roepen ‘fuck de koning’

Actievoerder Abulkasim Al-Jaberi krijgt begin mei te horen dat het Openbaar Ministerie hem gaat vervolgen omdat hij in november 2014 ‘fuck de koning’ riep tijdens een anti-Zwarte Piet-demonstratie. Bovenstaande beelden zijn dus eigenlijk al van vorig jaar, maar het moment dat Al-Jaberi zijn gewraakte uitspraak deed was dit jaar in een klap weer actueel. De zaak tegen Al-Jaberi loopt overigens met een sisser af. En Amsterdammers vertellen dat ze geen ‘fuck de koning’ mogen roepen bleek ook vragen om problemen.

6) Eerste bewegende beelden ‘coke-killer’
Een beruchte dealer, al snel bekend als de coke-killer, doet ook in 2015 weer van zich spreken. Een grote waarschuwingscampagne van de gemeente en intensief speurwerk leiden uiteindelijk tot de arrestatie van een verdachte. In maart worden er voor het eerst beelden van de verdachte vrijgegeven. Omdat de man inmiddels vastzit, zijn deze beelden niet meer beschikbaar.

7) Lekker barbecueën in de ‘Vondelvuilnisbelt’

Half april was het al topweer en dus veranderde het Vondelpark weer eens in de grootste open lucht barbecue van de stad. Gezellig, natuurlijk. Maar over de enorme puinhoop waren een hoop Amsterdammers de volgende dag een stuk minder te spreken. Om de problemen het hoofd te bieden laaide de discussie over een barbecue-verbod weer op en werden ‘vliegende rommelbrigades’ in het leven geroepen.

8) Vader slaat potloodventer neer in Zuidoost

Een man laat begin augustus zijn broek zakken voor de 3-jarige dochter van Jason. De bezorgde vader bedenkt zich geen moment, rent achter de man aan en verkoopt hem een paar ferme klappen. De potloodventer moet zijn actie in Zuidoost bekopen met een ziekenhuisbezoek. Het dochtertje van Jason bleef ongedeerd en de heldhaftige vader zelf bleef kalm onder alle commotie. ‘Ik mag hopen dat elke vader hetzelfde zou doen’.

9) Bezetting Maagdenhuis

Na een demonstratie in de stad bezet een groep boze UvA-studenten eind februari het Maagdenhuis. De bezetting en de discussie, die tot diep in de nacht doorgaat en zelfs op bezoek van burgemeester Van der Laan kan rekenen, houdt heel Amsterdam en een deel van Nederland, aan de buis gekluisterd.

10) Dode en gewonde bij schietpartij Nieuw-West

Eind november vallen bij een schietpartij in Nieuw-West een dode en een gewonde. Het is, tot nu toe, het laatste dodelijke slachtoffer dat valt bij een schietpartij in de stad. Een overzicht van de overige fatale liquidaties van dit jaar in Amsterdam lees je hier.

Facebook-bonus!
En op de valreep, de drie best bekeken filmpjes op onze Facebook-pagina. De, laten we het voorzichtig zeggen, wat lichtere kant van het nieuws voert hier de boventoon. Met hoofdrollen voor een fraaie stunt op een scootmobiel, toiletjuf 'Conjo' Pamela en rondokoning Frank de Boer. Fijn 2016 allemaal!

Gespot in de stad: Stunten op een scootmobiel

Ondertussen, ergens in Amsterdam... 'Wooooo! There you f*cking goooooooo' video van instagram: @waveyxtimes

Posted by AT5 on woensdag 15 juli 2015
'CONJO! Kom eruit!'

'CONJO! Kom naar buiten!' De Amsterdamse Pamela -werkzaam bij de VAN DYCK BAR- is genomineerd voor de titel 'Toiletdame van het jaar'. Ze is altijd erg vrolijk, behalve als je met z'n tweeën in een hokje kruipt. Lees verder: http://www.at5.nl/artikelen/149449/amsterdamse-pamela-genomineerd-voor-toiletdame-van-het-jaar

Posted by AT5 on maandag 9 november 2015

Frank de Boer was gisteren de koning van de rondo! Hij speelt de bal tussen de benen van Queensy Menig door, tot groot genoegen van zijn teamgenoten

Posted by AT5 on donderdag 5 februari 2015