Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrees voor tekort aan oplaadpunten voor elektrische auto's

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 januari 2016, 16.32 uur

Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Momenteel telt de stad zo'n 15.000 elektrische auto's en de verwachting is dat dat aantal nog flink zal gaan stijgen. Belangenorganisaties vrezen dat de voorraad oplaadpunten achter zal blijven bij het aantal voertuigen.

Vijf jaar geleden werden de elektrische wagens met de nodige scepsis ontvangen, maar inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In de stad zijn er momenteel 1.500 laadpunten. Dat moeten er 4.000 zijn in 2018, maar belangenorganisaties vrezen dat dat aantal geen recht zal doen aan de forse stijging van het aantal elektrische auto's. Daar moeten er in 2025 namelijk 'zoveel mogelijk' van zijn.

'Er komen steeds meer elektrische auto's op de markt, en dus moeten er ook meer oplaadpunten bijkomen', zegt Ellen Hiep van Vereniging Elektrisch Rijden. 'Dat is noodzakelijk om voorop te blijven lopen als stad'. Ook Freek Willems van branchevereniging Elektrisch Vervoer vreest een tekort aan laadstations: 'We willen graag dat Amsterdam meer inzet op het uitbreiden van het aantal oplaadpunten, om daarmee voor te bereiden op de toekomst'. 

Makkelijk parkeren en opladen is een belangrijke voorwaarde voor de aanschaf van een elektrische auto, zo blijkt uit onderzoek. 'Mensen betalen meer voor zo'n auto, dus je wilt er zeker van zijn dat je de auto ook makkelijk kunt gebruiken', zegt Hiep. 'Als daar onzekerheid over is, dan besluiten mensen heel snel om het niet te doen. En dat is niet wat we willen, want we willen meer schone voertuigen in de stad'.