Start van hoofdcontent

Stad

nl

Experiment met soepele winkeltijden in centrum

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 januari 2016, 10.47 uur · Foto: Peter de Neef

De gemeente gaat een pilot beginnen met flexibele openingstijden voor winkels in de stad. D66 en VVD deden een voorstel hiervoor. De gemeenteraad stemde met het plan in.

'Een verplichte sluiting afdwingen is wat ons betreft niet meer van deze tijd. De keuze moet aan de ondernemer worden overgelaten. Flexibele openingstijden zijn gemakkelijk voor Amsterdammers. Maar het levert ook banen op en maakt de stad nog veiliger', zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

De proef vindt plaats in het centrum, met uitzondering van het wallengebied, en start komend voorjaar. De pilot duurt twee jaar. Men is er zich bij D66 en VVD van bewust dat niet alle winkels 's nachts open willen blijven, 'maar voor die ene winkelier die het wel wil, moet het mogelijk zijn'. Paternotte: 'Drukke gezinnen met twee werkende ouders en alleenstaanden met lange werkdagen hebben die flexibiliteit nodig. Hetzelfde geldt voor de nachtportier, de arts met late dienst of de bouwvakker die voor zonsopgang begint.'

Extra veiligheidsmaatregelen
Dat de winkels langer open blijven zou ook de veiligheid ten goede komen. 'Langere openingstijden kunnen al voor meer veiligheid zorgen, thuiskomen in een straat waar winkels open zijn voelt al vaak veiliger', zegt economie-wethouder Kajsa Ollongren. Winkels die 's avonds langer open willen blijven wordt wel gevraagd om extra preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen.