Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Hiphopcollectief New Wave wint Popprijs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 januari 2016, 10.50 uur · Foto: Jorn Baars

New Wave, bestaande uit onder andere Lil' Kleine en Ronnie Flex, heeft de Popprijs 2015 gewonnen. De rappers, bekend van de grote hit Drank & Drugs, kregen de prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek tijdens het popfestival Noorderslag in Groningen. Aan de prijs zit een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

De jury laat weten ,,verbijsterd'' te zijn over de impact die het collectief rappers en muzikanten met hun gelijknamige album had op het land. Met meer dan 60 miljoen luisterbeurten is New Wave het meest gestreamde album van 2015 op Spotify. Lil' Kleine, artiestennaam van Jorik Scholten, en Ronnie Flex, ofwel Ronell Langston Plasschaert, scoorden vorig jaar een nummer 1-hit met Drank & Drugs. De clip is op YouTube miljoenen keren bekeken, over de hele wereld.

Naast Jorik en Ronell doen ook Jonna Fraser, Bokoesam, Idaly, Lijpe, SFB, D-Double, Ares, Afriki en Cartiez Paris mee op het album van New Wave. De producties op het album zijn van Ramiks, Monsif, Spanker, Krankjoram, Jack Chiraq en Garrincha.

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die volgens de jury in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar wonnen The Common Linnets. Andere winnaars waren onder anderen Claw Boys Claw, 2 Unlimited, Anouk, Ali B en De Jeugd van Tegenwoordig.

De Popprijs is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag. Tot dit jaar was de 'bierdouche' ook een vast onderdeel van de prijsuitreiking. De winnaar of winnaars werden bekogeld met bier, maar daar is dit jaar een einde aan gemaakt. Het publiek mocht geen drank mee de zaal in nemen.

Tijdens het popfestival in Groningen werden zaterdag ook de IJzeren Podiumdieren uitgereikt, de vakprijzen in de poppodium- en festivalindustrie. Doornroosje in Nijmegen werd bekroond als beste podium, Down The Rabbit Hole in Beuningen was volgens de kenners het beste festival.