Start van hoofdcontent

Ajax

nl

KNVB: 'Stap van veld bij racistische of antisemitische liederen, we steunen je'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 januari 2016, 19.45 uur

Als de spelers van Ajax gisteren van het veld waren gestapt na aanhoudende racistische spreekkoren van de aanhang van ADO Den Haag, dan had de KNVB ze volledig gesteund. Ajax heeft liever dat er iemand van de KNVB op de tribune de beslissing neemt om een wedstrijd te staken.

Woordvoerder Hans van Kastel wil in ieder geval duidelijk maken dat de bond de spelers steunt bij een dergelijke gang van het veld. 'Weet dat je onze steun hebt. Het is geen verwijt maar meer een statement als "Laat je niet tegenhouden door een protocol", zegt Van Kastel. ADO Den Haag heeft overigens inmiddels een excuusbrief naar Ajax en Riechedly Bazoer gestuurd.

Ook bij antisemitische liedjes als 'Joden aan het gas' en 'Joden branden het best', zoals er afgelopen jaar in Utrecht werd gezongen, ziet de KNVB een legitieme reden voor spelers om van het veld te gaan. 'Er is geen keiharde grens. Maar dit soort liederen gaan over de grens van het toelaatbare heen'.

Ook bij antisemitische liedjes van veld af
Wat de strafmaat voor de thuisclub betreft, laat de KNVB het afhangen van de inspanningen van de club. 'Achteraf wordt er dan gekeken of er voldoende is  gedaan om de spreekkoren tegen te gaan. Hoe meer zij zelf proberen de daders te straffen, hoe lager de straf.'

FC Utrecht werd vorig jaar gestraft voor de antisemitische liederen, de KNVB legde een geldboete op en bepaalde dat de Bunnikside, het vak waar de harde kern van FC Utrecht zit, bij de eerstvolgende wedstrijd tegen Ajax leeg moest blijven.

De harde kern kon echter wel kaartjes kopen voor andere plaatsen in het stadion, reden voor de burgemeester van Utrecht om geen Ajax-supporters in De Galgenwaard toe laten. Een teleurstellende gang van zaken, zegt de KNVB daar nu over: 

abc5media_video_1