Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sportwethouder Van der Burg: ‘Puntenaftrek bij racistische spreekkoren’

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 januari 2016, 22.31 uur

Als supporters zich schuldig maken aan racistische spreekkoren, zoals de aanhang van ADO afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Ajax, dan zou dat tot puntenaftrek moeten kunnen leiden. Dat zegt Sport Wethouder Eric van der Burg in ons discussieprogamma De Stelling van Amsterdam.

Middenvelder Riechedly Bazoer was afgelopen zondag mikpunt van de aanhoudende oerwoudgeluiden van de ADO-aanhang. De stadionspeaker maande wel tot kalmte, maar de wedstrijd werd uiteindelijk gewoon - zonder onderbreking - uitgespeeld. Het lijkt tijd voor zwaardere maatregelen.

'Er is een klein groepje mensen die loopt te schreeuwen en alle supporters worden vervolgens met puntenaftrek geconfronteerd. Maar er is iets nodig om in te grijpen en tot nu toe komt het onvoldoende van de KNVB en de clubs zelf. Dus, dan moet je toch maar "ja" zeggen.'

Burgemeester
Ook ziet de wethouder een grotere rol weggelegd voor de burgemeester om de supporters van de eigen, thuis spelende club in toom te houden. 'Als de daders, de supporters zijn van de thuisclub, dan moet je daar niet de uitclub voor straffen. Maar dan moet de burgemeester kunnen zeggen: te vaak constateren wij antisemitisme, te vaak constateren wij racisme vanuit dat vak, dat vaak blijft gewoon leeg', zegt Van der Burg.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) roept donderdag in een verklaring op tot duidelijkere regels bij discriminerende spreekkoren. Het statement is onder andere ondertekend door Ronald de Boer, Patrick Kluivert en Humberto Tan. 'Het is iedere week anders. Je moet zorgen dat er één beleid voor is, voor iedereen duidelijk: Als we ons hier schuldig aan maken, dan gebeurt er dit', voegt CIDI-bestuurslid Barbara Barends er aan toe.