Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Minister: 'Rembrandts in relatief goede staat'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2016, 12.16 uur · Foto: Wikimedia

De twee Rembrandt-schilderijen die Nederland en Frankrijk samen kochten, zijn 'in relatief goede staat'. Dat zei cultuurminister Jet Bussemaker vrijdag in reactie op de zorgen van Rembrandtkenner Ernst van de Wetering.

'Volgens mij heeft hij de schilderijen niet zelf gezien. Ik vertrouw op de kennis van het museum. Daar zitten zeer deskundige mensen', zei de minister. Het gaat om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. De doeken moeten gerestaureerd worden en Van de Wetering is bang dat het Louvre in Parijs dat niet goed zal doen.

Volgens Bussemaker voert Nederland 'intensief overleg' met de Fransen over de restauratie. 'Het belangrijkste is natuurlijk de kwetsbaarheid van de kunstwerken en de manier waarop je restaureert.'

Lees ook: Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts samen

Het is volgens haar sowieso een complexe situatie, omdat twee landen de twee doeken kochten. In zowel financiële als juridische zin is het ingewikkeld om afspraken te maken, aldus de minister. Ze hoopt dat alles nu zo snel mogelijk rond is.