Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners en ondernemers Geuzenveld ook boos om nieuwe buslijn

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2016, 17.14 uur

De nieuwe, iets snellere, busverbinding Westtangent naar Schiphol en het opheffen van bus 69 doet veel stof opwaaien in de buurten waar de bus doorheen rijdt. In Geuzenveld komt men nu ook in opstand. Bewoners maken zich zorgen over wat ze noemen de 'verschraling' van het openbaar vervoer in de buurt.

In een brief aan verkeerswethouder Pieter Litjens roepen bewoners en ondernemers de gemeente op om te stoppen met de ontwikkeling van de Westtangent. De bewoners en ondernemers zijn bang dat de 'fijnmazigheid van het ov' in de buurt de nek om wordt gedraaid. Dit omdat ook bus 69 (van station Sloterdijk naar Schiphol) komt te vervallen. 'Juist in dit deel van Amsterdam zijn bewoners in grote mate afhankelijk van het ov. Hier wonen de minst kapitaalkrachtige mensen van Amsterdam, de minst mobiele en oudere bewoners van Amsterdam. De bewoners, die de dupe hiervan zijn geworden, hebben op veel manieren van zich laten horen, helaas tevergeefs', schrijven de bezorgde bewoners.

Bus 69
In de brief wordt gewezen op bus 69, die al een verbinding naar Schiphol is. 'Als u deze verbinding wilt verbeteren stellen wij voor dat u met het beschikbare budget waarmee de Westtangent wordt ontwikkeld, de rijfrequentie van bus 69 opvoert. Dat is een stuk goedkoper dan een nieuwe lijn ontwikkelen en houdt de fijnmazigheid van de verbinding in stand', staat in de brief. Bus 69 stopt op meer plekken dan de geplande nieuwe busverbinding. Daarnaast zou de nieuwe verbinding slechts tien minuten schelen. 

Ver lopen naar halte
Verder wordt ook aangehaald dat bewoners in de toekomst in sommige gevallen veel verder moeten lopen naar een bushalte. 'Een norm handhaven waarbij een bewoner een kilometer moet lopen naar een halte is niet uit te leggen aan bewoners die slecht ter been zijn en zo verder van de stad en sociale omgeving worden geïsoleerd.'

Lees ook: Bewoners Nieuw-West boos om aanleg nieuwe buslijn

Inspraak
De bewoners en ondernemers zijn ook bij inspraakavonden geweest over de plannen, maar men kreeg het gevoel dat de beslissingen al genomen waren en niet meer gewijzigd konden worden. In de brief wordt Litjens gevraagd om de inspraakreacties serieus te nemen en ze 'zorgvuldig te wegen'. 

Nieuw Sloten
Bewoners in Geuzenveld zijn niet de enige die boos zijn om de nieuwe buslijn. In Nieuw Sloten bijvoorbeeld maken ze zich vooral zorgen om hun kinderen. Als ze naar school gaan moeten ze straks nog een extra busbaan oversteken. Volgens de ouders is dit vragen om ongelukken.