Start van hoofdcontent

Stad

nl

Blijft Jip leven, of niet? Studenten beslissen over lot kip

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2016, 18.12 uur

Het ziet er slecht uit voor de kip die rondscharrelt in de hal van de Amsterdamse Theaterschool. Een 21-jarige student laat zijn medescholieren beslissen over het lot van de kip. Wordt-ie volgende week geslacht, of blijft het beest in leven? Meeste stemmen gelden.

De kip - gekscherend Jip de Kip genoemd - zit sinds maandag opgesloten in een hok dat in de Amsterdamse Theaterschool staat. De 21-jarige Rick Busscher roept voor een schoolproject medestudenten op te stemmen over het lot van Jip. Winnen de vegetariërs, of gaat de kip in de pan? Met het experiment hoopt Busscher dat zijn medestudenten in gesprek gaan met elkaar over voedsel en de herkomst van vlees.

Op zijn blog schrijft hij dat sommige studenten boos zijn, anderen reageren positief. De 21-jarige Busscher bevindt zich ergens in het midden. Verliezen de vegetariërs, dan maakt hij de kip eigenhandig af, zegt hij in Het Parool. 'Ik heb les gehad in het slachten van kippen en heb ook van de school toestemming om het te gaan doen. Wie erbij wil zijn, mag erbij zijn'.

Slag om de arm
Busscher zegt dat hij een duidelijk verschil ziet tussen het dier en het product. 'Ik ben vandaag bij de slachterij geweest en merk dat ik goed onderscheid kan maken tussen wanneer het nog een dier is en wanneer het vlees wordt. Het is dan niet meer het dier uit de wei, maar gewoon een bakje bij de supermarkt.' Wel houdt hij nog een kleine slag om de arm: 'Het kan alsnog zo zijn dat ik op het laatste moment denk: ik kan het niet. Dat is dan ook een uitkomst van mijn onderzoek'.

Het zag er vrijdagmiddag rond 16.00 uur niet erg goed uit voor de kip. Van de 30 mensen die (onderaan zijn website) hadden gestemd, kozen er 20 voor 'ja' op de vraag of Jip geslacht moet worden of niet.