Start van hoofdcontent

Stad

nl

GroenLinks wil verhuurduur Airbnb inperken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 14.37 uur

GroenLinks wil het aantal dagen dat Amsterdammers hun woning kunnen laten bewonen via Airbnb inperken. Daarvoor pleiten fractievoorzitter Rutger Groot Wassink en Jorrit Nuijens in Het Parool.

De partij hekelt de massale verhuur via Airbnb. 'Steeds meer schaarse woonruimte wordt toeristisch en commercieel uitgemolken. Dat drijft woningwaarde en woonlasten op en drukt reguliere bewoning weg', schrijft de partij in Het Parool

GroenLinks stelt nu voor om het misbruik van de maximale verhuur aan te pakken. 'Maak het breken van regels zo moeilijk mogelijk op de verhuursites: beperk duur en aantal personen. Simpel voor Airbnb. Na de maximale verhuurduur verdwijnt je advertentie.' Ook pleit de partij voor een verdere inperking van de maximale huur in drukke gebieden. In Centrum, West en De Pijp bijvoorbeeld zou de maximale huurperiode moeten worden verkort naar dertig dagen. In 'onontdekte delen' van Nieuw-West, Noord en Zuidoost zou de verhuurduur naar negentig dagen kunnen. Ook wil de partij vervolgens een daadkrachtige handhavingsactie. 'Wat met fietslampjes kan, kan hier ook! Vertienvoudig tijdelijk de gemeentelijke handhavingscapaciteit. Organiseer informatiegestuurde controles.'

'Al vorig voorjaar stelden wij keiharde voorwaarden en handhavings­afspraken tussen gemeente en Airbnb voor. Onnodig, zo werd ons verzekerd. Maar het college van b. en w. gedraagt zich als een omstander', zeggen de twee politici in de krant.

Volgens Groot Wassink en Nuijens zijn vooral de overbelaste wijken van Amsterdam populair onder Airbnb-gebruikers. Er komt dus nog meer druk op die wijken te staan. 'De authenticiteit en sociale samenhang staan daar op het spel', schrijven de politici. Ze vinden dat de gemeente nu echt actie moet ondernemen tegen de wildgroei van Airbnb-verhuurders.