Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bezetters Maagdenhuis ontkomen zonder straf

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 januari 2016, 15.35 uur

De bezetters van het Maagdenhuis die verantwoordelijk zijn voor vernielingen aan het universiteitsgebouw, hoeven waarschijnlijk nooit een cent te betalen.

Het Maagdenhuis werd vorig jaar gedurende enkele weken bezet uit onvrede over bezuinigingen op academisch onderwijs. Dat ging gepaard met vernielingen door het hele gebouw. Totale kostenpost: 668.000 euro.

Twee Kamerleden Rog (CDA) en Duisenberg (VVD) hadden tot tweemaal toe Kamervragen gesteld over de aangerichte schade. En tot tweemaal toe kregen zij van minister Bussemaker (Onderwijs) niet het antwoord waar ze op hadden gehoopt, zeggen ze in reactie tegen AT5. Daarmee zijn hun politieke mogelijkheden 'in principe' uitgeput.

Lees ook: 'Stel bezetters Maagdenhuis als groep aansprakelijk'

'De minister legt de rekening van de vernielingen definitief bij de samenleving neer. Dit is principieel een verkeerde keuze, vindt het CDA. Daarbij schept dit een onwenselijk precedent', aldus Rog in een schriftelijke reactie aan AT5. 'Studenten kunnen ongestraft vernielingen aanbrengen in gebouwen van universiteiten'.

'De minister heeft hier een mooie kans laten liggen om een norm te stellen en voor de samenleving op te komen', vindt Rog. 'De conclusie is hier niet dat de vernieler betaalt, maar dat de vernieler bepaalt'.

Lees ook: [Video] CDA-Kamerlid 'haalt bezem' door Maagdenhuis

De VVD laat in een reactie weten de juridische mogelijkheden te onderzoeken.