Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Extreem bijzondere naakte vrouw te bewonderen in Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 februari 2016, 14.55 uur

Er zijn er slechts drie, voor zover de kenners weten. Naakstudies, getekend door Rembrandt. Maar nu komt er eentje naar de stad.

Van 12 februari tot en met 16 mei is het werk Zittend Vrouwelijk Naakt (1660-1662) te zien in het Rembrandthuis. Het Museum denkt dat het werk daarna nooit meer in Nederland te zien zal zijn. Het Rembrandthuis krijgt het werk te leen van The Art Institute of Chicago. 

In een persbericht schrijft het Rembrandthuis over de tekening: 'Zittend Vrouwelijk Naakt illustreert op unieke wijze Rembrandts praktijk van het tekenen naar naaktmodellen. Het tekenen van naakt raakte in de zeventiende eeuw in zwang en de Amsterdamse kunstenaars reageerden in deze experimentele periode actief op elkaars werk. Rembrandt begon, wellicht om morele redenen, relatief laat met het inhuren van naaktmodellen. De naaktstudie Zittend Vrouwelijk Naakt laat duidelijk zien dat de Hollandse meester vervolgens ook afweek van de idealiserende norm. Boven alles werd het naaktmodel levensecht getekend. Rembrandt plaatste zijn modellen in houdingen die hem en zijn leerlingen in staat stelden de naakte waarheid te tonen.'

De komst van de tekening is onderdeel van een grotere tentoonstelling; De Naakte Waarheid.