Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eurocommissaris Malmstrőm verwelkomd door TTIP-activisten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 februari 2016, 12.29 uur

Eurocommissaris Cecilia Malmstrőm werd vanochtend verwelkomd door actievoerders. Ze hingen een bord op langs de A10 en ze stonden bij Vondel CS.

Actievoerders van Milieudefensie hebben vanochtend langs de snelweg naar de stad al een verkeersbord geplaatst met de tekst: TTIP free zone. Met het bord protesteert de organisatie tegen een handelsverdrag waarover de Verenigde Staten en de Europese Unie onderhandelen, op de dag dat eurocommissaris Cecilia Malmström is om er met de lokale politiek over te praten.

Lees ook: Amsterdam spreekt zich uit tegen vrijhandelsverdrag VS

'Met dit bord geven wij de eurocommissaris te kennen dat Amsterdam geen zin heeft in TTIP', zegt campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie. De eurocommissaris komt op eigen initiatief naar Amsterdam voor een debat over TTIP, het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag. Behalve de lokale politiek doen daar ook FNV, VNO-NCW en Milieudefensie aan mee.

Eurocommissaris @MalmstromEU komt vandaag naar Amsterdam. We hebben een bordje opgehangen ter verwelkoming #TTIP pic.twitter.com/awclw6fZpY

— Milieudefensie (@milieudefensie) February 3, 2016

Lees ook: Zevenduizend mensen op de been bij demonstratie tegen TTIP

Daarnaast hadden enkele tientallen demonstranten zich ook verzameld bij Vondel CS in het Vondelpark, waar Malmström aan kwam. Ze stonden met borden zoals 'meer koopkracht en echte banen = stop TTIP' en 'TTIP, smeerolie van een vuile economie'. Malmström wilde niet met hen in discussie.

Demonstratie tegen TTIP bij Vondel CS. Straks debat met EU commissaris @MalmstromEU en @KajsaOllongren pic.twitter.com/Smbuv5yWoi

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) February 3, 2016

Ritsema noemt TTIP een bedreiging voor de lokale democratie, omdat het Amerikaanse investeerders de mogelijkheid biedt miljardenclaims in te dienen als lokale regels een gevaar vormen voor hun winst. Naast Milieudefensie demonstreren ook onder andere Greenpeace, Foodwatch, de FNV en Transnational Institute.