Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Open Monumentendag blijft nog zeker vijf jaar bestaan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 februari 2016, 23.03 uur · Foto: Bureau Monumenten & Archeologie

Open Monumentendag blijft in ieder geval nog vijf jaar bestaan. Een van de grootste culturele evenementen van Nederland heeft 1,7 miljoen euro gekregen van de BankGiro Loterij.

Het voortbestaan van Open Monumentendag was onzeker na het wegvallen van de hoofdsponsor Rabo Vastgoedgroep. De dertigste editie kan dit jaar nog doorgaan door een extra bijdrage van het Rijk, maar voor de jaren daarna moesten nog financiers worden gezocht. Afgelopen september trok de dag in Amsterdam een kleine veertigduizend bezoekers.

Tijdens het evenement in het tweede weekend van september zijn duizenden monumenten toegankelijk voor het publiek, waaronder historische gebouwen als de Ridderzaal en de Eerste Kamer in Den Haag. Er komen elk jaar zo'n miljoen mensen op af.

De BankGiro Loterij verdeelde vanavond tijdens het zogeheten Goed Geld Gala in het Tropenmuseum een recordbedrag van ruim 62,8 miljoen euro onder 69 culturele organisaties. Het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg en Dal ontvangen 565.000 euro voor het project Magazijn van de Wereld. In de zomermaanden gaan ze vijf glazen wachtruimtes op NS-stations ombouwen tot minimuseum, zodat ze meer objecten uit hun collecties kunnen laten zien.